Produkcja żywności w marcu

Gospodarka

Produkcja żywności w marcu

W marcu 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. w dziale artykuły spożywcze zwiększyła się produkcja m.in. kasz i grysików gryczanych (o 117,2%), kasz i grysików jęczmiennych (o 114,4%), jadalnej soli kamiennej (o 71,9%), makaronu (o 55%), kasz i mączek z pszenicy (o 51,1%), konserw drobiowych (o 50,5%), gotowej karmy dla zwierząt domowych (o 34,6%), gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 32,2%)– informuje GUS.

W stosunku rocznym obniżyła się z kolei produkcja m.in. konserw wołowych i cielęcych (o 67,2%), owoców i orzechów mrożonych (o 37,6%), cukru (o 34,7%), tuszek drobiowych (o 28,9%), konserw wieprzowych (o 22,9%), ryb morskich mrożonych (o 22,9%) i soków z owoców i warzyw (o 20,6%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w marcu 2020 r. wzrosła produkcja kasz i grysików gryczanych (o 197,9%), kasz i grysików jęczmiennych (o 93,7%), jadalnej soli kamiennej (o 60,4%), makaronu (o 58,5%), kasz i mączek z pszenicy (o 53%), konserw drobiowych (o 52%), niesłodzonych i niearomatyzowanych wód mineralnych i gazowanych (o 46,7%), soli warzonej (o 37,4%), octu (o 31,9%), konserw wieprzowych (o 30,0%), piwa (o 22,6%), wódki (o 21,9%). Zmniejszyła się natomiast produkcja m.in.: warzyw mrożonych (o 16%), cukierków czekoladowanych (o 14,3%), owoców i orzechów mrożonych (o 10,3%), czekolady i wyrobów czekoladowych (o 8,9%).

Foto: Pixabay