Wznowienie eksportu wieprzowiny do Singapuru

Gospodarka

Wznowienie eksportu wieprzowiny do Singapuru

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o uznaniu przez Singapur regionalizacji ASF w Polsce oraz uzgodnienie wzoru świadectwa zdrowia dla wieprzowiny. Decyzja ta daje możliwość eksportu mięsa wieprzowego i wieprzowych produktów mięsnych w oparciu o zasady regionalizacji.

Służba właściwa Singapuru poinformowała o uznaniu regionalizacji wdrożonej w Polsce w odniesieniu do ASF. Jednocześnie sfinalizowane zostały negocjacje dotyczące uzgodnienia wzoru świadectwa zdrowia na wywożone z Polski do Singapuru mięso wieprzowe i wieprzowe produkty mięsne z wyłączeniem konserw wieprzowych sterylizowanych. W związku z powyższym eksport ww. mięsa i produktów z zakładów zatwierdzonych przez służbę właściwą Singapuru może zostać wznowiony.

Zmianie uległ również tytuł świadectwa zdrowia na wywożone z Polski do Singapuru produkty mięsne wieprzowe. Świadectwo to może być stosowane jedynie przy eksporcie produktów mięsnych wieprzowych poddanych sterylizacji.

Źródło: gov.pl/rolnictwo