Ukraina szerzej otwiera granicę na polskie mięso

Gospodarka

Ukraina szerzej otwiera granicę na polskie mięso

Główny Lekarz Weterynarii uzgodnił nowy wzór świadectwa weterynaryjnego na produkty mięsne importowane przez Ukrainę z Rzeczypospolitej Polskiej. Zawiera on zapisy, które umożliwiają rozróżnienie gatunków zwierząt, z których pozyskano mięso użyte do wyprodukowania danego produktu.

Identyfikacja ta umożliwia wysyłkę produktów mięsnych nie zawierających w swoim składzie wieprzowiny z województw, na które strona ukraińska nałożyła restrykcje importowe w związku z ASF.

Eksportem do Ukrainy zainteresowane są najbardziej zakłady produkujące wyroby drobiowe.

Służba weterynaryjna Ukrainy od 2015 r. sukcesywnie, dla poszczególnych województw, wprowadzała zakazy importu zwierząt podatnych na zachorowanie na ASF, a także produktów, surowca, materiału genetycznego pochodzącego od nich oraz pasz.

Zapisy w obwiązującym do tej pory  świadectwie uniemożliwiały wysyłkę na Ukrainę konserw, kiełbas i gotowych produktów mięsnych z zakładów położonych na tych obszarach, nawet jeśli nie zawierały one w swoim składzie wieprzowiny.

Obecnie restrykcjami importowymi objętych jest 7 województw.

Nowy wzór świadectwa już obwiązuje i  dostępny jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz u powiatowych lekarzy weterynarii.

Źródło: gov.pl/rolnictwo

oprac. P.Ł.