POLBISCO: Pamiętajmy o dzisiejszych Walentynkach

Detal/Hurt

POLBISCO: Pamiętajmy o dzisiejszych Walentynkach

Każdy dzień jest dobry, aby sprawić bliskiej osobie słodki upominek. To bardzo ważne zwłaszcza, że już dziś Walentynki. Producenci słodyczy zadbali o to, aby to święto były wyjątkowo słodkie w tym roku.

Kilka faktów z historii „Walentynek”

W zachodniej Europie Walentynki obchodzone były już w średniowieczu. Za pierwszą Walentynkę przyjęło się wiersz miłosny, który w 1415 roku z okazji dnia św. Walentego wysłał do swojej żony książę Karol Orleański. Słynny poeta tamtych czasów wysłał swój list z więzienia w londyńskim Tower, który do dziś przechowywany jest w British Museum. Z czasem do liścików wyrażających uczucia zaczęto dołączać stosowne upominki. Najsłynniejszym było lukrowane na różowo jabłko, które król Henryk VIII  ofiarował Annie Boleyn w hebanowej szkatułce wysadzanej perłami. Najdroższa walentynka świata trafiła jednak do rąk jednej z najsłynniejszych śpiewaczek operowych Marii Callas. Arsytoteles Onasis wysłał jej bowiem kartę ze szczerego złota, z sercem wysadzanym diamentami, brylantami i szmaragdami opakowaną w… futro z norek. Grecki armator i bogacz zapłacił za nią 250 tys. dolarów.

Czekoladowe serce powie więcej niż tysiąc słów

Do Polski tradycja świętowania 14 lutego przybyła dopiero w latach 90. Ulubionym sposobem uczczenia tego dnia było i nadal jest kupno prezentu. Ponieważ jak mówi mądre przysłowie „przez żołądek do serca” uczucia najłatwiej wyrazić przez… słodkości. Producenci wychodzą naprzeciw temu przekonaniu. W sklepach już pojawiają się pięknie opakowane czekoladki, czekolady i bomboniery w kształcie serc. Wybór jest ogromny.

Słodka czekoladka

Współczesne badania naukowe przeprowadzone przez ekspertów z całego świata dowodzą, że czekolada zawiera naturalną substancję pobudzającą zwaną teobrominą. Wciąż trwają badania nad innym związkiem obecnym w czekoladzie – fenylotylaminą, o której wiadomo, że pobudza organizm do produkcji poprawiających samopoczucie endorfin, nie bez racji nazywanych więc hormonami szczęścia.

Także śmiało zajadajmy się czekoladkami, a uśmiech i szczęście w Walentynki nas nie opuszczą

Rozpływające się w ustach czekoladowe smakołyki zawierają wiele ważnych dla organizmu człowieka składników. Są nimi przede wszystkim potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Zbawienne dla zdrowia skutki mają też zawarte w czekoladzie flawonidy. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, opóźniają zmiany miażdżycowe i zapobiegają chorobom niedokrwiennym serca.

źródło: POLBISCO
Oprac.: red.