W grudniu rusza 21. Świąteczna Zbiórka Żywności

Aktualności

W grudniu rusza 21. Świąteczna Zbiórka Żywności

Żywa choinka czy sztuczna? Zupa grzybowa, rybna czy barszcz czerwony? Osoby potrzebujące mają przed świętami nieco inne dylematy: ciepły posiłek czy ciepłe ubranie? W ferworze świątecznych zakupów nie zapominajmy o najuboższych. Już 1 grudnia rusza 21. Świąteczna Zbiórka Żywności. Organizatorem akcji jest Federacja Polskich Banków Żywności.

Od 1 do 3 grudnia odbędzie się Świąteczna Zbiórka Żywności organizowana przez Banki Żywności w blisko w 3 tys. sklepów, ponad 500 miejscowościach, wspierana przez rekordową liczbę ponad 55 tys. wolontariuszy. Aby dołączyć do akcji wystarczy zakupić dodatkowe artykuły spożywcze i po odejściu od kasy w supermarkecie przekazać je wolontariuszom w specjalnie oznakowanych punktach. Rekomendowane produkty to te z długim terminem przydatności. Najbardziej wartościowymi będą: olej, cukier, słodycze, mąka, konserwy czy bakalie.

– Planując święta, myślimy o tym co ugotujemy, upieczemy, jak doprawimy świąteczne potrawy, żeby zasmakowały naszym najbliższym. Nie zapominajmy również o tych, dla których często jedyną przyprawą potrawy jest głód. O dzieciach, rodzinach, osobach samotnych, starszych, pozbawionych szansy na jakikolwiek ciepły posiłek. Robiąc zakupy dla siebie, kupmy kilka produktów spożywczych więcej dla innych i dodajmy smaku także ich świętom, by mogli spędzić je z godnością – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.