Komisja Europejska zamierza zmienić przepisy regulujące stawkę akcyzową na alkohol. Mają one głównie pomóc mniejszym producentom piwa oraz cydru. Polscy przedsiębiorcy zajmujący się wytwarzaniem alkoholu z jabłek od lat czekają na zmianę przepisów ułatwiających im konkurencję z browarnikami.
Komisja Europejska zamierza ułatwić prowadzenie biznesu mniejszym producentom. Zakłady produkujące rocznie do 15 tys. hektolitrów cydru będą płacić niższą stawkę akcyzy, nawet o połowę. Specjaliści z branży zwracają jednak uwagę na limity obniżania stawki akcyzowej w przypadku browarów i cydrowników. Zakłady wytwarzające rocznie do 200 tys. hektolitrów piwa obowiązuje niższa akcyza.
Zmiany w prawie proponowane przez Komisję Europejską mogą pomóc zwiększyć eksport polskiego cydru za granicę. Zwiększą także konkurencyjność wobec wyrobów browarniczych.
Źródło: Business Insider
Foto: Pixabay