Świąteczne lepienie uszek i pierogów zajmuje nawet 3 godziny, czasem więcej, z zależności od tego, jak duża jest rodzina. Te 3 godziny nad ciastem, farszem i garnkami, można dziś skrócić do zaledwie 7 minut. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas (ale także pieniądze), można zdecydować się na mrożone pierogi i uszka.
Święta ekspresowo? To marzenie niejednej osoby szykującej wigilię, świąteczny obiad lub przyjęcie. Niestety wielogodzinne krzątanie się w kuchni na stałe wpisało się w tradycję. Świąteczne potrawy chociaż wydają się proste, w wielu przypadkach wymagają cierpliwości i wielu godzin pracy. Alternatywą, która coraz częściej kusi, jest zakup gotowych dań, które chociaż w części odciążą nas od przygotowań. Tych przed świętami w sklepach nie brakuje. Jednymi z częściej wybieranych w ostatnich latach są mrożone pierogi i uszka – dania, których przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Także firma „Anita” – jeden z wiodących producentów mrożonych pierogów i uszek w Polsce – przygotowała na święta kilka propozycji.
Głęboko mrożone pierogi z kapustą i grzybami „Anita” to danie przygotowane w oparciu o domową recepturę. Cienkie ciasto wyrabiane jest wyłącznie z polskiej pszennej mąki. Farsz składa się natomiast z tradycyjne kiszonej białej kapusty, pieczarek, smażonej cebuli oraz przypraw. Aby przygotować pierogi wystarczy jedynie zagotować ok. 3l wody, do której dodaje się odrobinę soli i łyżkę oliwy. Pierogi gotuje się zaledwie 7 minut, do momentu aż wypłyną. Pierogi firmy „Anita” można serwować w dowolny sposób – można je ugotować i okrasić cebulką, można podsmażyć lub upiec w piekarniku.
Pomysłem na ekspresowe święta są także głęboko mrożone uszka z kapustą i grzybami firmy „Anita”. Tradycyjny składnik wigilijnego barszczu został przygotowany w oparciu o znaną od pokoleń recepturę, stosowaną w wielu polskich domach. Ciasto uszek jest niezwykle cienkie, a farsz wypełnia mieszanka białej kiszonej kapusty, smażonej cebuli oraz suszonych grzybów leśnych – maślaków i borowików. Aby przygotować danie wystarczy wrzucić uszka do ok. 3 litrów osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i gotować ok. 10-12 minut, aż do wypłynięcia uszek. Uszka firmy „Anita” idealnie nadają się jako dodatek do tradycyjnego barszczu, rosołu, zupy grzybowej lub rybnej. Można je także jeść podsmażone lub ugotowane.