Prognozy na temat podwyżek cen żywności

Gospodarka

Prognozy na temat podwyżek cen żywności

28 października 2021

Z najnowszych danych GUS wynika, że ceny towarów we wrześniu 2021 r. w porównaniu z ubiegłym rokiem wzrosły o 5,6%. Według informacji z 20 października wzrosły także ceny skupu podstawowych produktów rolnych. Czy zatem czekają nas kolejne podwyżki? Na pytanie odpowiada Paweł Wojciechowski, Dyrektor Handlowy FRoSTY.

Ceny żywności mogą być uzależnione od cen gazu, które wpływają na cenę nawozów azotowych. Gaz ziemny stanowi 60-80% kosztów ich produkcji, dlatego pociąga za sobą wzrost kosztów produkcji roślin i zbóż.

W kolejnych miesiącach możemy oczekiwać dalszego wzrostu cen. Są to tendencje ogólnoświatowe. To reakcja łańcuchowa – drożeją ceny gazu, prądu, z czym powiązane są podwyżki cen produktów rolnych i w konsekwencji ceny towarów. Na ceny warzyw wpłynęła też niekorzystna i niestabilna pogoda, która spowodowała niższe niż zakładane zbiory – mówi Paweł Wojciechowski, Dyrektor Handlowy FRoSTY Podwyżki cen surowców i energii to nie jedyne obecnie wyzwania, przed którymi stoi branża spożywcza. Są to też problemy z dostawami produktów, rosnącymi cenami opakowań, czy wreszcie problemy z zasobami ludzkimi, czyli brak „rąk do pracy” – dopowiada.

źródło: informacja prasowa