Produkcja żywności w grudniu 2019 r.

Aktualności

Produkcja żywności w grudniu 2019 r.

W grudniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale artykuły spożywcze zanotowano wzrost produkcji m.in. dla wódki czystej (o 58,3%), marynat warzywnych (o 52,1%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 47,3%), gotowej karmy dla zwierząt domowych (o 31,9%) i warzyw mrożonych (o 27,9%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Spadek produkcji w grudniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. nastąpił m.in. dla owoców i orzechów mrożonych (o 31,1%), kasz i grysików jęczmiennych (o 29%), filetów z ryb morskich, mrożonych (o 20,2%), soków z owoców i warzyw (o 20%), tuszek drobiowych (o 18,8%), konserw drobiowych (o 15,4%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w grudniu 2019 r. zanotowano wzrost produkcji dla m.in.: mleka i śmietany w postaci stałej (o 43,4%), gotowej karmy dla zwierząt domowych (o 37,3%), ryb morskich mrożonych (o 29,3%) i gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 18,6%). W stosunku do miesiąca poprzedniego, zmniejszyła się z kolei produkcja m.in.: zup, bulionów i preparatów do nich (o 43,9%), warzyw mrożonych (o 32,6%), kasz i grysików jęczmiennych (o 29,4%), konserw drobiowych (o 28,2%), owoców i orzechów mrożonych (o 27%), czekolady (o 26,8%), soków z owoców i warzyw (o 24,7%).

Foto: Pixabay