Z badań przeprowadzonych przez Kantar, wynika że u ponad 60% naszych rodaków w Wigilię pojawi się mniej niż 12 potraw, a na co trzecim stole dania dostosowane będą do szczególnej diety. Ponad 1/4 Polaków planuje Wigilię ze skromnie zastawionym stołem, a decyzja ta podyktowana jest nie tylko rosnącymi cenami żywności, ale także chęcią przeciwdziałania marnotrawstwu jedzenia.
Okres Bożego Narodzenia niezmiennie kojarzy się ze spotkaniami w gronie najbliższych. Większość osób planuje w tym roku podtrzymać tradycję wspólnego świętowania – najwięcej osób przewiduje, że przy wigilijnym stole spotka się w gronie od 3 do 5 osób (38% respondentów) albo od 5 do 8 osób (31%). Jedna piąta badanych Polaków zakłada spędzenie tego czasu w większej, co najmniej 9-osobowej grupie (21%). Jedynie co dziesiąty badany przygotowuje się na bardziej kameralne, dwuosobowe (9%) lub samotne (2%) święta.
Co znajdziemy na wigilijnym stole?
W tym roku tradycję 12 wigilijnych dań planuje utrzymać co czwarty Polak (27%), a na co dziesiątym świątecznym stole znajdzie się wręcz jeszcze więcej dań (11%). Najczęściej jednak zakładamy bardziej skromne świętowanie – 38% respondentów przygotuje od 6 do 10 dań, zaś aż jedna czwarta Polaków zadowoli się wieczerzą składającą się z od 1 do 5 dań (26%).
W świątecznym jadłospisie niemal co trzeci badany (31%) przewiduje potrawy dostosowane do specyficznej diety. Najczęściej postawimy na dania wegetariańskie (17%) lub o niskim indeksie glikemicznym (11%), ale Polacy będą świętować również przy daniach bezglutenowych, wegańskich lub bezlaktozowych (po 5%).
Ponad połowa badanych zakłada, że tegoroczne święta będą równie obfite co zeszłoroczne (61%). Ponad ¼ Polaków planuje jednak Wigilię z bardziej skromnie zastawionym stołem (27%). Co ciekawe, decyzja o mniejszej ilości jedzenia na święta jest motywowana dwoma równie mocnymi powodami. Polacy kierują się przede wszystkim rosnącymi cenami żywności (60%) oraz chęcią niemarnowania jedzenia (58%), ale ważnymi powodami są również mniejsza liczba gości (20%) oraz troska o środowisko (11%).
Nie chcemy marnować jedzenia
Po zeszłorocznych świętach ponad 1/3 Polaków (38%) stanęła przed koniecznością zrobienia czegoś z niezjedzoną żywnością. W przypadku domowego jedzenia świątecznego najczęstszym rozwiązaniem było dojadanie resztek przez kolejne dni (68%) oraz zamrażanie na potem (55%). Choć wiele osób kojarzy okres świąteczny z transportem słoików z jedzeniem, jedynie 17% respondentów przyznało się do oddania świątecznych potraw. Pomimo rosnącej popularności trendu Zero Waste w zeszłym roku w co 10. polskim domu jedzenie pozostałe po świętach po prostu wyrzucono do śmieci.
Opracowanie powstało na podstawie badań przeprowadzonych przez Kantar 2021, N=3670
źródło: Carrefour