Według danych agencji Nielsen, opublikowanych na łamach Rzeczypospolitej, Polska jest piątym producentem wyrobów czekoladowych w Unii Europejskiej oraz czwartym eksporterem na świecie.
W czerwcu br. wartość polskiego rynku wyrobów czekoladowych wynosiła 7,65 mld zł., co oznacza wzrost o 0,5% rdr. Jak czytamy w gazecie – produkcja sięgnęła w tym czasie 189 tys. ton.
Wśród największych producentów znajduje się osiem krajów, które łącznie wytwarzają około 90% produkcji w UE. Z czego trzej najwięksi produkują niemal 60% europejskich słodyczy czekoladowych. Na pierwszym miejscu znajdują się Niemcy – 33%, Włochy – 15,6% oraz Francja – 9,2%. Na czwartym miejscu znajduje się Holandia – 9% i na piątym Polska – 6,7%.
Niemcy są także największym światowym eksporterem – mają 17% udziału, a wartość eksportu wynosi 4,9 mld dol. Na drugim i trzecim miejscu znajduje się Belgia i Włochy.
Polska jest na czwartym miejscu pod względem sprzedaży produktów czekoladowych za granicę. Wartość eksportu wynosi prawie 2,1 mld dol.
źródło: Rzeczpospolita
Przeczytaj także: W pandemii polski rynek kawy rośnie