Makarony Polskie chcą przejąć firmę SAS

Producenci

Makarony Polskie chcą przejąć firmę SAS

16 sierpnia 2021

Do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wpłynął wniosek złożony przez Makarony Polskie SA z siedzibą w Rzeszowie o przejęcie kontroli nad Przedsiębiorstwem Produkcyjno-Handlowym SAS Andrzej Świderski Sp. z o.o. z siedzibą w Korpelach.

Działalność Grupy Kapitałowej Makarony Polskie obejmuje głównie produkcję makaronów oraz w znacznie mniejszym zakresie produkcję przetworów mięsno-warzywnych (dania gotowe), przetworów warzywnych, przetworów owocowych, a także suszu owocowo-warzywnego.

Makarony Polskie SA oferuje makarony wytwarzanych w technologii tłoczonej i walcowanej. Spółka produkuje makarony w wielu różnorodnych formach, na bazie mąki durum i mąki z pszenicy zwyczajnej. W swoim portfolio Spółka posiada również produkty odpowiadające na trendy żywności prozdrowotnej np. makarony z mąk rzadziej stosowanych np. orkisz, gryka, żyto oraz  makarony warzywne produkowane z roślin strączkowych takich jak: ciecierzyca, czerwona soczewica i zielony groszek.

Firma SAS to rodzinna firma produkująca makaron od roku 1992. Zakład zlokalizowany jest w miejscowości Korpele na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Produkcja odbywa się w oparciu o nowoczesne urządzenia od włoskich producentów maszyn do makaronu.