„Letnia Zbiórka Żywności” w Tesco wciąż trwa

Detal/Hurt

„Letnia Zbiórka Żywności” w Tesco wciąż trwa

10 sierpnia 2020

  • #Tesco
  • #zbiórka żywności

Od początku lipca, dzięki wsparciu klientów, zebrano 6271 kg produktów o długiej przydatności. Zebrana żywność, za pośrednictwem Caritas i Banków Żywności, trafi do najbardziej potrzebujących. Akcja trwa do 31 sierpnia.

W wyniku pandemii Covid-19 wiele rodzin znalazło się w trudnej sytuacji finansowej. Następstwa ekonomiczne koronawirusa dotykają nas wszystkich w różnym stopniu: utrata pracy, przestoje w zakładach produkcyjnych, obniżone wynagrodzenie – to tylko kilka przykładów. Część osób nie może sobie w tej chwili pozwolić na zakup nawet podstawowych produktów. Dlatego tak ważne jest to, że potrafimy stanąć na wysokości zadania i podzielić się tym, co mamy. Podczas pandemii powstało wiele inicjatyw, które wspierały potrzebujących. Jedną z nich jest Letnia Zbiórka Żywności organizowana przez Fundację Tesco.

Tesco od 6 lat regularnie pomaga potrzebującym. W sklepach  dwa razy w roku – przed Świętami, organizowane są zbiórki żywności. Niestety, z powodu pandemii Covid-19, zbiórka wielkanocna nie mogła się odbyć, dlatego sieć wyszła z inicjatywą długoterminowej „Letniej Zbiórki Żywności”, aby umożliwić swoim klientom wsparcie lokalnych społeczności. Akcja odbywa się we wszystkich sklepach Tesco w Polsce. Podczas pierwszego miesiąca zbiórki sieć zebrała 6271 kg produktów.

W zbiórce mogą wziąć udział wszyscy klienci Tesco. Przekazanie produktów jest proste i bezpieczne. Wystarczy, że w czasie zakupów wezmą do koszyka dodatkowe artykuły, które po „skasowaniu”, przekażą w specjalnie oznaczonym miejscu. Powinny to być produkty z długim terminem przydatności do spożycia. Wszystkie artykuły zebrane w czasie Letniej Zbiórki Żywności trafią do Banków Żywności i Caritas Polska, a następnie zostaną rozdysponowane wśród osób potrzebujących.

Wybierając artykuły dla potrzebujących warto zastanowić się, co sami chcielibyśmy w takiej sytuacji otrzymać. Mogą to być np. mąka, ryż, makaron, cukier, olej, dżemy, konserwy, zupy błyskawiczne, herbata czy kawa. Stawiajmy  więc produkty z długim terminem przydatności do spożycia. – Jacek Dąbrowski, Kierownik ds. Komunikacji Zewnętrznej.

oprac. P.Ł.