Indeks cen żywności na świecie we wrześniu spadł do 165,4 pkt. ze 167,7 pkt. w sierpniu, czyli o 1,4% – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W ujęciu rok do roku wskaźnik spadł o 7,4%. Oznacza to najniższy poziom od lipca 2016 r.
Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen 4 z 5 jego składowych: zbóż (-2,8% w ujęciu miesięcznym), produktów mlecznych (-2,4%), oleju roślinnego (-2,3%) oraz mięsa (-0,1%). Przeciwny efekt miał wzrost cen cukru (+2,6%).
W strukturze danych na szczególna uwagę zasługuje spadek składowej dla cen zbóż. W znacznym stopniu odzwierciedla on korektę cen zbóż do jakiej doszło we wrześniu na najważniejszych giełdach surowcowych. Czynnikiem stabilizującym ceny zbóż są bowiem zgromadzone w poprzednich latach ich znaczące światowe zapasy.
Jak zaznaczają eksperci Credit Agricole Bank Polska, w kolejnych miesiącach oczekuje się, że światowe ceny żywności będą kształtować się w łagodnym trendzie spadkowym, czemu sprzyjać będą prognozowane niższe ceny produktów mlecznych, oleju roślinnego oraz mięsa. Przeciwny efekt będą miały wyższe ceny cukru.
Źródło: Biznes PAP, Credit Agricole Bank Polska
Foto: Pixabay