EFSA może zakazać aromatyzowania dymem wędzarniczym

Gospodarka

EFSA może zakazać aromatyzowania dymem wędzarniczym

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ciągu kilku lat może zakazać stosowania wędzonych aromatów w produktach spożywczych. Aromatyzowany dym dodawany m.in. do chipsów, zup czy sosów miałby zostać zabroniony w ciągu 2 lat. Z kolei na przestrzeni 5 lat EFSA miałaby zakazać aromatyzowania dymem wędzarniczym szynek i serów.

Aromat dymu wędzarniczego dodawany jest do wielu przekąsek, nie tylko w Polsce. Irlandczycy, którzy używają produktu do popularnych chipsów bekonowych, ostrzegają, że zakaz może skutkować wielomiliardowymi stratami.

Ostateczna decyzja dot. ograniczeń zostanie podjęta pod koniec czerwca tego roku.

źródło: Interia
oprac.: red.

Przeczytaj także: UEFA Euro 2024: Konsumenci postawią na słone przekąski i piwo