Czekolada i pomarańcze coraz droższe

Gospodarka

Czekolada i pomarańcze coraz droższe

Kolejne rekordy cen kakao i soku pomarańczowego padły na światowych rynkach. Powodem jest m.in. sytuacja pogodowa na zachodzie Afryki.

Kakao zdrożało o 70 % od początku roku, co jest kontynuacją wzrostu cen jeszcze z 2023 r. Największą zmorą plantacji są zmiany w rozkładzie opadów w ciągu roku. Stąd przenoszenie upraw w wyższe rejony, co przysparza dodatkowych kosztów. Fakt ten będzie mobilizował producentów do tworzenia receptur na czekoladę z mniejszą ilością kakao w składzie.

Sok pomarańczowy z kolei zdrożał o 48 % w bieżącym roku. Uprawy pomarańczy z kolei nękają huragany oraz choroby zazielenienia cytrusów.

Polska jest dużym producentem żywności i zmiany cen na światowych rynkach nie wpływają znacząco na poziom cen w Polsce. Wzrost cen niektórych artykułów Polacy jednak z pewnością odczują.

Źródło: Bankier
oprac.: red.