Zachwyca różnorodnością kształtów, a wykorzystywany jest do dań głównych, sałatek, a także zup. Makaron to produkt, bez którego wielu nie wyobraża sobie życia. Można z niego wyczarować zarówno proste, jak i wykwintne danie. Dzisiaj obchodzi on swoje święto.
Z badania przeprowadzonego przez Polską Izbę Makaronu wynika, że aż 47% Polaków je go kilka razy w tygodniu, a 2,62% nawet codziennie. Jest drugim najchętniej spożywanym dodatkiem do dań (13%). W Polsce spożycie makaronu na osobę wynosi około 5 kg rocznie, a we Włoszech rekordowe – 25 kg. Spożywany jest trzy razy częściej przez mężczyzn niż kobiety. Obecnie nie wyobrażamy sobie pomidorowej bez świderków, wigilijnego stołu bez łazanek z kapustą i grzybami, ani niedzielnego rosołu pozbawionego jajecznego makaronu.
Nie ma jednej uznanej teorii na to skąd wziął się makaron. Pierwsze zachowane ślady sięgają aż IV w. p.n.e. Odnalezione zostały na terenie Etrusków. Niektóre tropy prowadzą także do Chin, gdzie odkryto czarkę z makaronem o długości 50 cm.
Inna teoria wskazuje na to, że jego początków należy jednak szukać w Rzymie, a z książki kucharskiej z V w. n.e. pochodzi przepis na lagana – płaty ciasta przekładane mięsnym farszem. Brzmi podobnie do współczesnej lasagnii. Podobno Arabowie jako pierwsi zaczęli suszyć te produkty, ze względu na koczowniczy tryb życia. Pierwsze wzmianki w literaturze na temat gotowania w wodzie pojawiają się natomiast w Palestynie.
Z badań przeprowadzonych przez instytut opinii publicznej SGW z Triestu wynika, że według aż 66 proc. ankietowanych podstawą włoskiej tożsamości narodowej jest właśnie makaron. Jego święto zostało ustanowione już w 1995 r. Do dnia dzisiejszego oficjalnie ustalono aż 310 rodzajów makaronu oraz zapisano około 1300 nazw opisujących jego kształty.
Spożywane przez Włochów 25 kg jest ilością największą na świecie. W przeliczeniu, mieszkańcy Italii w ciągu roku spożywają 600 milionów kilometrów spaghetti. Stworzyli ponad 1000 przepisów na makarony, a także organizują na ich temat sympozja i konferencje naukowe. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 r., podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono Światowy Dzień Makaronu.
Foto: Pixabay