Jesteś tutaj

Zakaz stosowania pasz GMO od 2021

Decyzją parlamentu wprowadzenie w kraju zakazu wykorzystywania pasz GMO w żywieniu zwierząt zostało przesunięte o kolejne dwa lata, co oznacza możliwość ich stosowania co najmniej do końca 2020 r. Decyzja ta wymuszona jest niskim poziomem samowystarczalności w produkcji pasz białkowych w kraju.

Mimo tego, że uprawa roślin białkowych w UE rozwija się, to wciąż uzależnienie unijnego, w tym polskiego, sektora pasz od importu jest znaczące. W zależności od źródła białka w zużywanych paszach, poziom samowystarczalności UE jest zróżnicowany i wynosi od 5% w przypadku soi do 79% dla rzepaku. Sytuacja ta nie zmienia się znacząco mimo pozytywnych zmian w produkcji. Powierzchnia upraw soi w Unii Europejskiej podwoiła się w latach 2013-2018 do prawie 1 mln ha, a jej produkcja w 2018 r. wyniosła 2,8 mln t. Dla porównania w 2017 r. import soi do UE wyniósł 13,7 mln t. Udział Polski w unijnym imporcie soi z krajów trzecich wynosił niespełna 1%.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Ustawa o znakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów reguluje zasady znakowania żywności i pasz jako wytworzonych bez GMO. Wprowadza także kary za fałszowanie informacji o żywności.

W eksporcie drobiu Polska może już za kilka lat stać się światowym liderem – uważa prezes Związku Polskie Mięso. W innych segmentach nie jest już tak dobrze. Mimo że sprzedaż zagraniczna branży mięsnej w ostatnich latach wciąż rośnie, to jest to coraz trudniejsze do osiągnięcia. Problemem jest m.in. spadek cen wołowiny i ograniczenie eksportu do Turcji oraz ASF, który uniemożliwia dostawy wieprzowiny na rynek chiński czy japoński.

X