Jesteś tutaj

Nowy magazyn centralny PepsiCo w Mszczonowie szykuje się do otwarcia

Praca wre na terenie budowy centralnego magazynu dla PepsiCo w Mszczonowie, gdzie producent postanowił skonsolidować swoje procesy logistyczne i magazynowe w naszym kraju. Aktualnie trwają prace przygotowawcze do uruchomienia operacyjnego ogromnego centrum logistycznego, które zatrudniać będzie około 240 pracowników.  Otwarcie zaplanowane zostało na przełom I i II kwartału 2020 r.

Nowy magazyn w Mszczonowie zajmie powierzchnię 58 tys. mkw. i będzie największym w Polsce obiektem w sieci dystrybucyjnej koncernu. Zarządzanie magazynem PepsiCo powierzyło firmie ID Logistics, jednemu z wiodących dostawców usług logistycznych. Z operatorem tym PepsiCo współpracuje od 2017 r. – aktualnie ID Logistics zarządza już centrum dystrybucyjnym w Grodzisku Mazowieckim, z którego realizowane są dostawy krajowe do sieci handlowych i eksportowe do krajów Europy Wschodniej. Za przygotowanie do uruchomienia operacyjnego nowego magazynu centralnego PepsiCo odpowiada specjalnie powołana grupa projektowa złożona z ekspertów PepsiCo oraz ID Logistics. Na czele zespołu projektowego po stronie PepsiCo stoi Magdalena Dzikowska. W skład grupy projektowej wchodzi 14 zespołów złożonych z ponad 50 osób, w tym doświadczonych managerów oraz specjalistów z działów operacji magazynowych i dystrybucyjnych, jakości, IT, a także działu personalnego, prawnego oraz finansowego.

– Aktualne zaawansowanie projektu wynosi 60%, a prace postępują zgodnie z planem. Niedawno rozpoczęliśmy testy operacyjne weryfikujące gotowość systemową i procesową do uruchomienia obiektu, a niebawem rozpoczniemy testy efektywnościowe potwierdzające gotowość operacyjną. Równolegle trwają prace instalacyjne wewnątrz magazynu – powiedziała Magdalena Dzikowska, kierownik projektu w PepsiCo.

Kluczowym etapem przygotowań do uruchomienia operacyjnego magazynu jest proces rekrutacji i przeszkolenia nowej załogi. Za sprawną obsługę centralnego magazynu PepsiCo w Mszczonowie będzie odpowiadać 240-osobowy zespół złożony z magazynierów, operatorów wózków wysokiego składowania, pracowników administracyjnych, specjalistów i menadżerów.

Magazyn centralny to kluczowy element realizowanego przez PepsiCo projektu modernizującego system magazynowy wyrobów gotowych w Polsce. Bliskość trzech z czterech zakładów firmy, w których produkowane są słone przekąski oraz napoje gazowane i soki sprawia, że obiekt ten stanie się istotnym centrum dystrybucyjnym PepsiCo w Polsce. Łącznie w magazynie będzie można składować 65 tys. palet, a wysokość robocza hali magazynowej wyniesie 12 m, czyli o 2 m wyżej niż standardowa, co zwiększy powierzchnię i ilość miejsc paletowych. Dziennie magazyn opuści 4 tys. palet, natomiast w ciągu doby będzie tu przyjeżdżać i wyjeżdżać łącznie ok. 300 pojazdów, których obsługa realizowana będzie przez 97 doków (bram).

Kategoria: 

Podobne artykuły

Firma PepsiCo uruchomiła dwie nowe linie do produkcji słonych przekąsek w fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Modernizacja zakładów w Polsce pozwoli firmie PepsiCo zwiększyć zdolność produkcyjną przekąsek, w tym chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych oraz rozszerzyć zakres produkcji. Chipsy ziemniaczane i chrupki kukurydziane produkowane w zmodernizowanych fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim są dostarczane na rynki Europy Środkowo-Wschodniej, w tym polski, czeski i słowacki.

PepsiCo odnotowało wymierne sukcesy w ograniczaniu wpływu swoich czterech polskich zakładów na środowisko.  W ciągu ostatnich 6 lat firma obniżyła zużycie energii i wody na jednostkę gotowego produktu średnio o jedną czwartą. Ponad 99% odpadów produkcyjnych PepsiCo trafia do recyklingu.

X