Zimowy comfort food: warzywa korzeniowe

Kampanie

Zimowy comfort food: warzywa korzeniowe

22 stycznia 2019

Niewiele rzeczy poprawia humor tak skutecznie, jak dobre jedzenie. Bo czy po długim, męczącym i mroźnym dniu, jest coś lepszego niż domowe, aromatyczne frytki wprost z piekarnika? Zimą warto wypróbować te z warzyw korzeniowych, doprawione przyprawami i ziołami.

Frytki z warzyw korzeniowych to niecodzienne, ale banalnie proste rozwiązanie. Wystarczy pokroić w grube słupki marchew, pietruszkę, a nawet seler i skropić je olejem. Na koniec doprawić szczyptą soli oraz ziół prowansalskich Galeo lub słodkiej papryki Galeo i piec, aż do chrupkości. A może na poprawę samopoczucia lepsze będą chipsy? Nic łatwiejszego! Cienkie plasterki marchewki lub topinamburu posypujemy chili Galeo bądź odrobiną czosnku granulowanego Galeo i dodajemy kilka kropel oliwy. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe!

Zimą nic tak nie rozgrzewa, jak domowe zupy. Warzywa korzeniowe nie dość, że są podstawą klasycznego bulionu, to same w sobie stanowią inspirację do pysznych zup kremów. Słodycz klasycznego kremu z marchwi można przełamać ostrą papryką Galeo, a delikatny smak kremu z selera i jabłka podkreślić tymiankiem Galeo.

W lodówce mamy resztki różnych warzyw i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić? Czas na niezawodną jarzynową w stylu zero waste! W dużym garnku przesmażamy na odrobinie oleju pokrojoną w sporą kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz piórka cebuli i talarki selera wraz z zielem angielskim Galeo i liśćmi laurowymi Galeo. Zalewamy wodą i dodajemy ulubione warzywa – np. kawałki kalafiora, pokrojone pieczarki, kilka fasolek. Na koniec wystarczy doprawić zupę przecierem pomidorowym, czosnkiem Galeo, solą i pieprzem mielonym Galeo.