Dotychczasowe zawirowania na rynku włoskim spowodowały mniejszą dostępność niektórych warzyw z importu na polskim rynku, powodując istotne wzrosty ich cen.
Według danych z rynku hurtowego w Broniszach, ceny brokułów importowanych w dn. 27 lutego – 27 marca wzrosły o 56%, cukinii o 63% (wzrost o blisko 90% w drugiej połowie miesiąca), a kalafiorów aż o 90%. Tym samym dynamika cen wyraźnie przyspieszyła – w analogicznym okresie w roku poprzednim ceny warzyw importowanych malały. Może to mieć odzwierciedlenie w odczytach inflacji cen warzyw w marcu i kwietniu.
Wspomniane problemy z dostępnością pracowników sezonowych we Włoszech i Hiszpanii (zmagających się z koronawirusem) mogą nasilić podwyżki w kolejnych tygodniach – przewidują analitycy PKO Banku Polskiego w najnowszej edycji raportu „Agro Nawigator”.
Foto: Pixabay