W tłusty czwartek wybieramy pączki czy stawiamy na faworki?

Aktualności

W tłusty czwartek wybieramy pączki czy stawiamy na faworki?

Aby dowiedzieć się, co jest ulubioną słodkością Polaków podczas ostatnich dni karnawału, eksperci z aplikacji PanParagon przeanalizowali paragony z tłustego czwartku 2022 i 2023 r. zawierające pączki i faworki na swojej liście. Okazało się, że ten dzień zdecydowanie przeważają pączki. Aż 95% ujętych w badaniu dowodów zakupu zawierało właśnie ten przysmak. Faworki spektakularnie przegrały ten pojedynek, pojawiając się tylko na 5% tłustoczwartkowych paragonów.

Gorzka prawda o cenach pączków

Jak pokazują paragony, w 2024 r. pączki słono kosztują. W szczególności te w cukierniach: – Względem poprzedniego roku pączki w dyskontach podrożały średnio o 2%, natomiast w cukierniach średnie ceny wzrosły o 16%. Jeśli weźmiemy pod uwagę cennik sprzed trzech lat, to w tym roku w dyskontach płacimy o około 33% więcej, a w cukierniach cena za ten przysmak poszybowała aż o 68% – informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

Ceny pączków z podziałem na 2021, 2022, 2023 i 2024 rok ujęte są w poniższej tabeli.

Na tym jednak nie koniec. W badaniu sprawdzono także, jak zmienia się popyt na pączki w tłusty czwartek w stosunku do zwykłego dnia. Co na ten temat “mówią” paragony?

Co trzeci paragon “spożywczy” z pączkiem lub faworkiem!

W tłusty czwartek Polacy zdecydowanie stawiają na tradycyjne słodkości. Potwierdzeniem są dane pochodzące z aplikacji do przechowywania dowodów zakupu:

W badaniu uwzględniliśmy paragony z kategorii “jedzenie” z datą zakupu przypadającą na tłusty czwartek w 2022 i 2023 roku. Następnie zbadaliśmy, jaki procent z tych dowodów zakupu zawierało przynajmniej jedną pozycję z pączkiem lub faworkiem. Okazało się, że w tłusty czwartek Polacy często decydują się na te słodkości. Niemal na co trzecim paragonie spożywczym znajdował się pączek lub faworek – wyjaśnia Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. – Dla porównania, w zwykłe dni jedynie 2,7 procent rachunków zawierało tego typu słodkości – dodaje.

Szczegóły znajdują się na poniższej grafice.

 

źródło: informacja prasowa PanParagon

oprac. H. Handkowska