Debata ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, przedstawicieli Green Factory oraz Jeronimo Martins Polska stanowiła podsumowanie dwóch edycji projektu edukacji żywieniowej dla dzieci pt. Zielona Kraina. Spotkanie zorganizowane 24 października było okazją do omówienia przyszłości programu, który do tej pory objął już 13 000 dzieci w całej Polsce.
Ogólnopolski program edukacji żywieniowej Zielona Kraina powstał z inicjatywy firm Green Factory, jednego z największych producentów warzyw w Polsce oraz Jeronimo Martins Polska. Nadrzędnym celem projektu Zielona kraina jest promocja zdrowego stylu życia oraz zbilansowanej diety, a także popularyzacja świeżych warzyw w codziennej diecie dzieci. Program otrzymał patronat merytoryczny Instytutu Żywności i Żywienia.
Debatę ekspercką podczas spotkania poprowadziła znana dziennikarka – Iwona Schymalla. Wśród specjalistów panelu zasiadły dietetyczki z Instytutu Żywności i Żywienia, które przedstawiły zebranym gościom statystki dotyczące spożycia warzyw i owoców wśród dzieci w Polsce, wiedzę dotyczącą jakości posiłków spożywanych przez najmłodszych oraz stanu wiedzy dzieci i rodziców na temat prawidłowego żywienia. Specjalistki omówiły także najważniejsze zalecenia piramidy żywienia, jakie przedstawiane są dzieciom na warsztatach Zielonej Krainy oraz dane dotyczące odsetka otyłości dzieci w Polsce.
W debacie udział wzięli także przedstawiciele Zielonej Koalicji – Wojciech Gardocki, członek zarządu Green Factory, Sylwia Kalska, dyrektor marketingu Green Factory oraz Anetta Jaworska-Rutkowska, kierownik ds. relacji zewnętrznych i CSR Jeronimo Martins Polska. Mówili o tym jak ważne są warzywa i owoce w diecie dzieci oraz dzielili się z gośćmi danymi dotyczącymi już zrealizowanych etapów programu, a także szczegółowymi informacjami o sposobie prowadzenia zajęć w szkołach. Na koniec organizatorzy zapowiedzieli kolejne edycje programu Zielona Kraina.