Kanapki, jajecznica i parówki to najczęstsze wybory śniadaniowe Polaków – wynika z badania przeprowadzonego w styczniu tego roku przez Instytut Badań ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Tarczyński. Dla 80% respondentów najważniejszym elementem w śniadaniu jest jego pożywność.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – to hasło, który każdy z nas słyszał do znudzenia od swoich mam i babć, jednak jest ono prawdziwe. Pożywne śniadanie jest potrzebne zarówno dorosłemu, jaki dzieciom po to, żeby pobudzić nasz organizm do działania i wybudzić ze snu. Dzięki śniadaniu łatwiej utrzymać prawidłową masę ciała. Zdecydowanie rzadziej pojawiają się w ciągu dnia napady głodu, podczas których sięgamy po niezdrowe przekąski. Pożywny posiłek o poranku gwarantuje dzieciom lepszą koncentrację w szkole i większą kreatywność. Jak pokazują wyniki ostatniego badania, Polacy najczęściej przygotowują sobie kanapki (75% badanych) i jajecznice (53%), zaś 35% wybiera parówki. 41% respondentów deklaruje, że przygotowanie pierwszego posiłku zajmuje im od 5 do 10 minut, zaś to co jest dla nich najważniejsze w śniadaniu to smak i pożywność. (82% i 80%). Każdy z nas powinien zaczynać dzień od śniadania. Najlepiej by było zjedzone do godziny od wstania z łóżka. Zimą, pierwszy posiłek na start najlepiej żeby był ciepły, pożywny i energetyczny.
– Podstawą śniadania powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe – chleb/bułki czy płatki. Dostarczają one witamin z grupy B, magnezu i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. W pierwszym posiłku powinno znaleźć się miejsce na kolorowe, świeże warzywa lub owoce. Nie może też zabraknąć białka pod postacią jaj, mięsa, ryb, nabiału czy nasion roślin strączkowych. Składniki te zapewniają sytość i pożywność – mówi Monika Stromkie – Złomaniec, dietetyk.