Skarby jesieni zamknięte w słoikach, czyli grzyby w winie lub miodzie

Producenci

Skarby jesieni zamknięte w słoikach, czyli grzyby w winie lub miodzie

Samodzielnie zebrane grzyby, doskonałej jakości ocet spirytusowy, aromatyczne przyprawy i wino – to tylko niektóre ze składników jesiennych marynat. Warto sięgnąć po sprawdzone, rodzinne przepisy, żeby zachować smaki lasu jak najdłużej i cieszyć się nimi przez całą zimę.

Złota polska jesień to nie tylko spacery wśród opadających liści i szukanie kasztanów z dziećmi. Ta cudowna, wielobarwna pora roku daje możliwość wykorzystania świeżych, pachnących jeszcze lasem grzybów i przygotowania z nich apetycznych przetworów. Zamknięte w słoikach marynaty stanowią doskonałą przekąskę i idealny dodatek do zimowych obiadów, ale też pomysł na oryginalny, samodzielnie zrobiony prezent gwiazdkowy dla bliskich.

Przetwory z grzybów są od wieków stanowią nieodłączną częścią polskiej kuchni. Borowiki, podgrzybki, rydze, koźlarze, gąski czy kurki to absolutne rarytasy i ponadczasowe klasyki na domowych stołach. Wszystkie wspomniane gatunki obficie rosną w lasach i znakomicie nadają się do tego, aby przygotować z nich pyszne marynaty. Kluczowym – oczywiście obok samych grzybów – składnikiem przetworów jest ocet spirytusowy. Doskonałej jakości Ocet Kielecki Spirytusowy 10% sprawdzi się idealnie. To produkt doceniany za swój charakter oraz tradycyjną metodę wytwarzania w drewnianych kadziach. Jego historia sięga aż 1932 roku i od tego czasu powstaje w niezmienionej postaci. Doceniany był przez nasze babcie i doceniany jest obecnie. Otrzymał Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q”, Złoty Laur Konsumenta, oraz Złoty Paragon 2023r. Warto więc użyć go do przygotowania zalewy.

Standardowa zalewa, a może niecodzienna, z winem?

Oprócz 1 szklanki octu oraz 4 szklanek wody, potrzebne są 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, kilka ziarenek ziela angielskiego, 4-5 liści laurowych, a także po 1 łyżce gorczycy i ziarnistego pieprzu. Wodę należy zagotować z przyprawami, a następnie dodać ocet i gotować jeszcze ok. 20 min. Jeśli preferujemy ostrzejszy smak, warto zmienić nieco proporcje i dodać większą ilość octu. Tę podstawową wersję da się odrobinę zmodyfikować i pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Niezwykle wyrazisty smak marynaty możemy osiągnąć dodając do niej czerwone wino oraz czerwoną paprykę. Ten sposób na przygotowanie marynowanych grzybów jest w ostatnich latach niezwykle popularny. Za to gdy chcemy smak odrobinę złagodzić do octu dodajemy miód.

Na jeden, litrowy słoik grzybów potrzebne jest ok. 0,5 l marynaty. Należy pamiętać o tym, żeby grzyby były wcześniej dobrze oczyszczone i obgotowane, a po zalaniu marynatą i zamknięciu słoiczków odpowiednio zapasteryzowane.

Proponujemy przygotować kilka, a nawet kilkanaście mniejszych słoików zamiast jednego dużego. Nie musimy otwierać ich tylko zimą i wykorzystywać jako dodatek do codziennego obiadu, czy uzupełnienie uroczystego, wigilijnego stołu. Znakomicie sprawdzą się również jako… upominek. Tego typu własnoręcznie zrobione prezenty są z roku na rok popularniejsze, bo coraz bardziej cenimy regionalne smaki i wysokiej jakości składniki.