Rynek żywności ekologicznej w UE: fakty i zasady

Aktualności

Rynek żywności ekologicznej w UE: fakty i zasady

Wartość unijnego rynku żywności ekologicznej przekroczyła już 30 mld euro rocznie i stale rośnie. Co właściwie oznacza, że dany produkt jest „organic”? W jaki sposób unijne przepisy gwarantują jakość takiej żywności?

Coraz więcej konsumentów w UE kupuje produkty wytwarzane w tradycyjny sposób i z naturalnych składników. Żywność ekologiczna, nazywana też „organic” przestała już być rynkiem niszowym, mimo że nadal stanowi jedynie niewielką część całkowitej produkcji rolnej w UE. Co dokładnie oznacza „organiczny”?

Zgodnie z unijnymi regulacjami produkcja ekologiczna w UE oznacza zrównoważony system rolny uwzględniający środowisko i dobrostan zwierząt, ale obejmuje również wszystkie inne etapy łańcucha dostaw żywności.

Unijne rozporządzenie w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych zapewnia przestrzeganie tych samych wysokich standardów jakości w całej UE. Zasady odnoszą się do praktyk rolniczych i akwakultury, przetwarzania i etykietowania żywności, procedur certyfikacyjnych dla rolników, a także do importu produktów ekologicznych spoza UE.

Do najważniejszych praktyk rolnictwa ekologicznego w UE należą: płodozmian, zakaz stosowania pestycydów chemicznych i nawozów sztucznych, ograniczenia antybiotyków dla zwierząt, zakaz GMO, wykorzystanie zasobów na miejscu do nawozów naturalnych i pasz dla zwierząt, pozyskiwanie zwierząt gospodarskich w wolnym wybiegu i stosowanie ekologicznej paszy, dostosowane praktyki hodowli zwierząt

Unijne logo ekologiczne („organic”) na produktach spożywczych gwarantuje przestrzeganie przepisów UE dotyczących produkcji ekologicznej. Jest ono obowiązkowe dla żywności paczkowanej. W przypadku żywności przetworzonej oznacza to, że co najmniej 95% składników pochodzenia rolniczego jest organicznych. Markety i inni detaliści mogą oznaczać swoje produkty terminem „organic” tylko wtedy, gdy są zgodne z przepisami.

UE pracuje nad aktualizacją istniejących przepisów dotyczących produkcji ekologicznej i etykietowania w odpowiedzi na poważne zmiany, które zmieniły sektor.

Proponowane zmiany obejmują: wzmocnienie kontroli, wzmocnienie uczciwej konkurencji, zapobieganie zanieczyszczeniu pestycydami, poprawa dostaw ekologicznych nasion i zwierząt, gospodarstwa mieszane: rolnicy mogą produkować produkty konwencjonalne oprócz produktów ekologicznych, ale muszą wyraźnie oddzielić swoją działalność rolniczą, uproszczenie procedur certyfikacji dla drobnych rolników.

Źródło: Centrum Prasowe PAP

Foto: Pixabay