Produkcja żywności w maju 2020 r.

Aktualności

Produkcja żywności w maju 2020 r.

W maju 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. w dziale artykułów spożywczych obniżyła się produkcja m.in. konserw wołowych i cielęcych (o 65,1%), tuszek drobiowych (o 33,8%), owoców i orzechów mrożonych (o 33,8%), konserw wieprzowych (o 26,4%), octu (o 25%), pieczywa świeżego (o 20,7%) i cukierków czekoladowanych (o 20,7%) – podaje Główny Urząd Statystyczny.

W maju 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. zwiększyła się natomiast produkcja m.in.: jadalnej soli kamiennej (o 94,1%), gotowej karmy dla zwierząt domowych (o 49,5%), kasz i mączek z pszenicy (o 33,7%), marynat warzywnych (o 32,4%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 27,4%), kasz i grysików gryczanych (o 23,7%), kasz i grysików jęczmiennych (o 22,3%), gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 18,5%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w maju 2020 r. wzrosła produkcja m.in.: cukierków czekoladowanych (o 83,1%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 60%), czekolady (o 31,6%), czekolady i wyrobów czekoladowych (o 29%), produktów uboju bydła i cieląt (o 27,2%), produktów uboju trzody chlewnej (o 17,1%), jadalnej soli kamiennej (o 16,9%), śmietany normalizowanej (o 16,2%).

Spadek produkcji w maju 2020 r. w porównaniu do kwietnia 2020 r. odnotowano dla m.in.: kasz i grysików gryczanych (o 40,7%),  zup, bulionów i preparatów do nich (o 25,7%), octu (o 23,1%), marynat warzywnych (o 22,2%), niesłodzonych i niearomatyzowanych wód mineralnych i gazowanych (o 21,9%),  kasz i grysików jęczmiennych (o 15,7%).

Foto: bigstockphoto.com