W październiku ubiegłego roku Mateusz Morawiecki obiecał wprowadzenie zerowej stawki akcyzy na cydr. Aktualnie producenci płacą, w zależności od stężenia alkoholu, opłatę w wysokości 97 lub 158 zł za hektolitr gotowego wyrobu. W resorcie rolnictwa właśnie trwają prace nad ustawą mającą ułatwić działalność producentom cydru.
Jednym z głównych problemów uniemożliwiających w dużym stopniu konkurowanie polskim producentom, z tymi zagranicznymi jest zakaz produkcji cydrów smakowych. Zmienić ma to przygotowywany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich. Projekt zezwoli rodzimym producentom na dywersyfikację cydrów oraz wprowadzenie trzech kategorii tego trunku: cydr, cydr jakościowy, czyli premium i cydr aromatyzowany.
Aktualnie przepisy zabraniają produkować cydry inne niż te o smaku jabłkowym. Wykorzystują to producenci piw smakowych, oferując piwa z napojami o smaku jabłkowym. Ponadto browarnicy mają przewagę nad producentami cydru w kwestii reklamy swoich wyrobów. Cydr jako produkt winiarski nie może być reklamowany, w przeciwieństwie do piwa.
Źródło: Rzeczpospolita
Foto: Pixabay