Z produktami w opakowaniach kartonowych konsumenci mają styczność niemal codziennie, lecz wciąż wiedzą o nich niewiele. Jak pokazują wyniki badań, mimo tego, że prawie połowa badanych kupuje soki w opakowaniu kartonowym, tylko 32% z nich uważa, iż zapewniają one zachowanie wartości odżywczych produktu. Czy przekonania badanych są słuszne? Jakie właściwości mają opakowania kartonowe? Tłumaczy ekspert dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.
– Opakowania kartonowe mają wiele zalet, z których konsumenci nie zawsze zdają sobie sprawę. Wciąż np.: niska jest świadomość faktu, że są to opakowania bezpieczne, które, ze względu na zastosowane przebadane materiały, nie wywierają negatywnego wpływu na zawarte w nich produkty i na zdrowie konsumentów. Opakowania kartonowe, w których można kupić np.: soki lub mleko, składają się z trzech materiałów, są nimi: papier, który stanowi nawet ponad 70% opakowania, polietylen, który stanowi ok. 20% masy opakowania oraz warstwa aluminiowa, która co ciekawe jest osiem razy cieńsza od ludzkiego włosa. Każdy z tych trzech komponentów spełnia inne funkcje, pozwalające na utrzymanie bezpieczeństwa produktu np.: soku. Zanim produkt trafi do opakowania, jest ono sterylizowane w celu zniszczenia wszelkich form drobnoustrojów. Produkty pakowane poddawane są najczęściej procesowi pasteryzacji, czyli działaniu podwyższonej temperatury w jak najkrótszym czasie, a następnie szybko schłodzone i w sterylnych warunkach rozlane do opakowań – mówi dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.
Konsumenci są też coraz bardziej świadomi w zakresie kwestii środowiskowych – oczekują, że produkt, po który sięgają w sklepie, będzie miał nie tylko wysoką jakość i zachowane zostaną w nim wartości odżywcze składników, z których powstał, ale także jak będzie oddziaływał na środowisko.
Zachowanie wartości odżywczych produktów i jego ochrona przed czynnikami zewnętrznymi, bezpieczeństwo konsumenta, wygoda użytkowania oraz możliwość recyklingu – to bezsprzecznie zalety opakowań kartonowych.
Źródło: Unia Producentów Soków
Foto: Pixabay