PIE: głównym kryterium wyboru produktów spożywczych dla 41% Polaków jest obecnie niska cena

Aktualności

PIE: głównym kryterium wyboru produktów spożywczych dla 41% Polaków jest obecnie niska cena

Polski Instytut Ekonomiczny poinformował, że ponad 40% konsumentów deklaruje chęć kupowania tańszych produktów spożywczych. Dla 41% Polaków najważniejszym kryterium wyboru jest niska cena. Co ciekawe, w październiku ubiegłego roku po najtańsze produkty sięgał co trzeci konsument. 

Zdaniem analityków Polskiego Instytutu Ekonomicznego na zmianę zachowań Polaków wpływa nie tylko inflacja, czy wojna w Ukrainie, ale też coraz większa niepewność co do przyszłości gospodarki.

Z najnowszego wydania “Tygodnika Gospodarczego PIE” wynika, że w związku ze spadkiem nastrojów konsumenckich coraz rzadziej kupujący sięgają po polską żywność. Na dzień dzisiejszy 30% Polaków kieruje się krajem pochodzenia produktu, a co piąty konsument zwraca uwagę na jego lokalne pochodzenie. “Jest to spadek o 13 pkt. proc. w porównaniu z październikiem 2021 r., kiedy +lokalność produktu+ była najważniejszym czynnikiem podczas zakupów” – poinformowało PIE.

źródło: Interia

Przeczytaj także: Znamy szczegóły nowego systemu kaucyjnego w Polsce