„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka. W 2018 r. zaplanowano 10 spotkań na terenie całego kraju. Odbyły się one już w Toruniu oraz Warszawie. Poświęcone byłoy wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie seniorów.
O tym, jak ważne jest mleko i jego przetwory, teoretycznie wiedzą wszyscy. Praktyka okazuje się jednak zgoła inna. Pomimo iż w piramidzie żywieniowej są jedną z podstaw prawidłowego, zdrowego żywienia, bardzo często nie uwzględniamy ich w codziennej diecie. Zapominamy, że mleko jest najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i witamin. Zapewnia również prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
Na pytanie, czy mleko jest potrzebne w diecie seniora, starano się odpowiedzieć podczas spotkania, na które licznie przybili zainteresowani seniorzy. Dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w trakcie prezentacji zwracała uwagę na żywienie, które jest głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na stan zdrowia. Ale mówiła też o aktywności fizycznej, prawidłowym śnie i towarzystwie z którym spożywamy posiłki.
Polska Izba Mleka organizuje cykliczne i nowe przedsięwzięcia mające na celu edukację oraz promocję mleka i produktów mlecznych, zarówno wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.
Foto: Pixabay