KE ogłasza nabór wniosków na dofinansowanie promocji żywności

Aktualności

KE ogłasza nabór wniosków na dofinansowanie promocji żywności

05 lutego 2025

Wnioski o dofinansowanie programów promujących żywność w ramach unijnej polityki promocyjnej można składać do 23 kwietnia tego roku. Jak informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), Komisja Europejska (KE) przeznaczyła na ten cel 132 miliony euro na rok 2025.

Celem programów promocyjnych jest wsparcie unijnych producentów z sektora rolno-spożywczego w informowaniu konsumentów o wysokiej jakości ich produktów. Dzięki temu mogą oni skuteczniej promować swoje wyroby na rynku Unii Europejskiej oraz poszerzać możliwości eksportowe.

Komisja Europejska 22 stycznia tego roku ogłosiła na swojej stronie internetowej dziesiąte zaproszenie do składania propozycji programów promocyjnych. Obejmuje ono zarówno programy „proste”, jak i „wielonarodowe”, w których bierze udział kilka państw członkowskich.

W ramach tego naboru programy zostały podzielone na 15 odrębnych tematów – dziewięć dotyczy programów „prostych”, a sześć „wielonarodowych”. Określono szczegółowe cele, harmonogram realizacji, dostępne fundusze, kryteria wyboru, kwalifikujące się działania, zasady finansowe oraz procedurę składania wniosków.

Komisja Europejska szczególnie wyróżnia promocję produktów i metod upraw zgodnych z celami Europejskiego Zielonego Ładu. Priorytetowo traktowane są produkty ekologiczne, świeże owoce i warzywa jako element zbilansowanej diety oraz praktyki sprzyjające zrównoważonemu rolnictwu.

Wnioski można składać wyłącznie za pośrednictwem dedykowanego portalu. Komisja Europejska przeprowadzi ich ocenę, a wyniki zostaną ogłoszone jesienią, kiedy zapadnie decyzja o przyznaniu dofinansowania.

Na współfinansowanie programów promocyjnych w 2025 roku Komisja Europejska przeznaczyła łącznie 132 miliony euro, z czego 92 miliony euro trafią na programy „proste”, a 40 milionów euro na programy „wielonarodowe”.

W ciągu ostatnich 10 lat realizacji unijnej polityki promocyjnej Komisja Europejska wsparła finansowo 681 projektów. Przykładem jest współpraca Polski i Grecji w promowaniu żywności na rynkach Indii, Izraela, Indonezji, Wietnamu i Korei Południowej. Polska realizuje także programy promujące wołowinę w Japonii i Hongkongu oraz żywność ekologiczną na rynku krajowym.

źródło: PAP
oprac.: K. Walkowiak
fot.: pexels