Jakie jedzenie marnują Polacy?

Aktualności

Jakie jedzenie marnują Polacy?

Tego można się dowiedzieć z raportu „Nie marnuj jedzenia 2017”, który na polecenie Federacji Banków Żywności opracował instytut Kantar Millward Brown. Podano w nim też dane, ile procent Polaków wyrzuca żywność oraz to jakie produkty najczęściej trafiają do kosza na śmieci.

Z badania wynika, że 34 proc. Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Jako główny powód takiego zachowania wymieniają przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.). Cztery lata temu tłumaczyło się w ten sposób aż 52 proc., co oznacza poprawę o 18 punktów procentowych. Kolejny najczęstszy powód stanowią zbyt duże zakupy. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że Polacy nie czytają często etykiet na produktach i robią za duże zapasy. Związane jest to często z kampaniami promocyjnymi, w których przy zakupie jednego produktu drugi dostaje się za darmo lub za niższą cenę.

Wśród kategorii produktowych jakie najczęściej wyrzucamy znalazły się kolejno: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.) oraz jogurty (16 proc.).