Poprzez sektor SIAL Innovation targi odgrywają rolę prekursora trendów, prezentując odwiedzającym opinie ekspertów i bieżące informacje z dziedziny innowacji oraz zmiany zachodzące na światowych rynkach.
W tym miejscu można zapoznać się z wynalazkami, zmianami i perspektywami, co pozwala odkrywać nowości i trendy konsumenckie branży spożywczej na świecie. To międzynarodowe obserwatorium innowacji z sektora spożywczego jest organizowane we współpracy z ProtéinesXTC i prezentuje 700 produktów wybranych spośród 3000 zgłoszonych propozycji. Selekcja jest bardzo interesująca, gdyż profesjonaliści z branży spożywczej z całego świata prześcigają się w tworzeniu nowych produktów z nowymi składnikami, które będą królowały w przyszłości na naszych talerzach.
Eksperci współpracujący z targami SIAL – Kantar, ProtéinesXTC i Gira Conseil proponują odwiedzającym dostęp do analizy największym trendów oraz ich ewolucji w czasie wraz z wynikami badania Étude Food 360.Badanie konsumentów realizowane w 11 krajach prezentuje oczekiwania klientów w kwestii innowacji i pozwala zrozumieć jak postrzegają oni jedzenie.Jest to wyjątkowa ankieta, w której respondenci z 11 krajów udzielali odpowiedzi na te same pytania.