Herbapol Esencja Natury 2024. Herbapol-Lublin po raz kolejny wyróżnił tych, którzy żyją w zgodzie z naturą

Producenci

Herbapol Esencja Natury 2024. Herbapol-Lublin po raz kolejny wyróżnił tych, którzy żyją w zgodzie z naturą

Już po raz 14. Herbapol-Lublin uhonorował tych, którzy czerpią z natury to, co najlepsze i aktywnie działają na rzecz jej ochrony. Statuetki Herbapol Esencja Natury 2024 zostały wręczone laureatom podczas uroczystej gali w warszawskiej restauracji Belvedere. W tym roku kapituła wyróżniła osoby w siedmiu kategoriach. Redakcja “Poradnika Handlowca” wzięła udział w wydarzeniu. 

Dla Herbapolu-Lublin, świętującego w tym roku 75. urodziny, natura od zawsze jest główną wartością, inspiracją i siłą napędową do dalszego rozwoju. Firma wyróżnia także tych, którzy są blisko natury, czerpią z niej to, co najlepsze i aktywnie działają na rzecz jej ochrony. Łączy ich miłość i szacunek do środowiska oraz brak zgody na szkodliwe działania człowieka wobec otoczenia. W gronie dotychczasowych laureatów są przedstawiciele i przedstawicielki świata sztuki, mediów, nauki, organizacji społecznych, blogerki i blogerzy, entuzjastki i entuzjaści kuchni oraz wiele innych osób. Wszyscy oni wyróżniają się pasją, zaangażowaniem oraz wprowadzaniem zmian na rzecz ekologii i zdrowia, w zgodzie z wartościami, które są bliskie filozofii marki Herbapol.

O tym, jak duże znaczenie dla firmy ma 75-letnia łączność z naturą, podczas gali Esencja Natury 2024 mówił także Jerzy Starak, prezes Rady Nadzorczej spółki: – Rok 2024 to dla Herbapolu-Lublin wyjątkowy czas – obchodzimy 75-lecie istnienia! Dzisiejsza gala jest idealną okazją, by wspólnie świętować to niezwykłe wydarzenie i podkreślić to, co niezmiennie stanowiło serce naszej marki – bliskość z naturą i dbałość o najwyższą jakość. Herbapol od zawsze łączy tradycję z innowacyjnością. Ta podróż rozpoczęła się 75 lat temu, kiedy zioła i owoce stały podstawą naszych produktów. Pragnę podziękować wszystkim, którzy przez te lata wspierali naszą markę. To dzięki Wam możemy dziś świętować ten wyjątkowy jubileusz. Składam serdeczne gratulacje laureatom wyróżnienia Herbapol Esencja Natury! Oby Wasze sukcesy były inspiracją dla kolejnych pokoleń.

W tegorocznej edycji Herbapol Esencja Natury laureatami zostali:

  • w kategorii „W towarzystwie natury” – gospodarstwo „Na polu u Kopra”, które tworzą Karol Pomocnik i Monika Szulik. Gospodarstwo od lat jest symbolem odpowiedzialnego rolnictwa, które nie tylko dostarcza zdrowej, naturalnej żywności, ale przede wszystkim promuje życie w zgodzie z przyrodą.
  • w kategorii „Pokonać naturę” – Kamila Kielar. Została uhonorowana w uznaniu determinacji w pokonywaniu trudności, które stawia przed nią natura; za głębokie zrozumienie i pokorę wobec jej siły, a także za pokazywanie, że przekraczanie własnych granic nie polega na dominacji, ale na otwartości, gotowości do nauki i respektowaniu tego, co większe od nas.
  • w kategorii „Inspiracja naturą w sztuce” – Piotr C. Kowalski. Został doceniony za artystyczną innowacyjność, która włącza działania natury do dzieł sprawiając, że akcent przenosi się z twórcy na siły przyrody oraz za przypominanie, że sztuka może być formą współistnienia z naturą.
  • w kategorii „Edukacja i natura” – Pani od ziół – Monika Woźniak. Została wyróżniona za działalność na rzecz edukacji ekologicznej i zdrowotnej oraz za przypominanie, że powrót do natury nie jest krokiem wstecz, lecz krokiem ku lepszej, bardziej świadomej przyszłości.
  • w kategorii „Natura i zaangażowanie społeczne” – Fundacja „Las na zawsze”. To wyjątkowa organizacja, której misją jest odbudowa ekosystemów leśnych w Polsce. Została uhonorowana za imponujące osiągnięcia w zakresie zalesiania, konsekwentną edukację i podnoszenie świadomości ekologicznej w społeczeństwie, a także za działania, które inspirują do refleksji nad rolą człowieka w ochronie natury i promują proekologiczne postawy w codziennym życiu.
  • w kategorii „Z naturą od kuchni” – Karol Okrasa. Natura jest dla niego nie tylko źródłem produktów, ale przede wszystkim inspiracją, która przypomina, jak ważne jest, abyśmy z szacunkiem korzystali z tego, co oferuje nam ziemia. Jego potrawy, choć często zaskakują formą, są głęboko zakorzenione w tradycji, przypominając o wartości polskiej kuchni i jej związkach z naturą.
  • wyróżnienie specjalne Esencja Natury 2024 – Adam Wajrak. Został uhonorowany za wkład w ochronę środowiska, za niestrudzoną pracę dziennikarską i za ogromne zasługi w edukacji ekologicznej.

Tegoroczną galę Herbapol Esencja Natury poprowadził Piotr Kraśko, a muzycznym zwieńczeniem wieczoru był koncert Mrozu.

źródło: Herbapol-Lublin
oprac.: red.