GIS pracuje nad podatkiem od cukru

Aktualności

GIS pracuje nad podatkiem od cukru

Główny Inspektor Sanitarny pracuje nad projektem podatku od cukru, którego szczegóły zostaną przedstawione po wyborach. Celem projektu jest przekonanie konsumentów do spożywania mniejszej ilości cukru, ponieważ w Polsce każdego roku przybywa chorych na cukrzycę i nadciśnienie.

W 2018 roku przeciętny Polak zjadł aż 51 kilogramów cukru – jest to wzrost o 25% w ciągu ostatnich 4 lat. Wg raportu NFZ 1400 zgonów rocznie to efekt nadmiernego spożywania cukru. Projekt wprowadzający podatek od cukru jest już gotowy, ale zostanie upubliczniony dopiero po wyborach parlamentarnych. – Obecny czas nie sprzyja wprowadzaniu takich rozwiązań. Mówimy o podatku, mimo że mamy osiągnąć efekt zdrowotny, a nie fiskalny” – przekazał Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas w wywiadzie dla “Dziennika Gazety Prawnej”.  Wiadomo jedynie, że “podatek od cukru” to nazwa umowna, sam GIS nie precyzuje, w jakiej formie mielibyśmy dopłacać za cukier.

W pierwszej kolejności nowy podatek miałby objąć batony i słodkie napoje, a docelowo całą żywność dosładzaną cukrem. Wyższe ceny za słodkie produkty uderzą, oprócz konsumentów, także w producentów cukru oraz rolników. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie poinformowało jeszcze, czy sprzeciwi się podatkowi i jak zabezpieczy rolników i producentów przed jego skutkami.

Źródło: TVN24