Duży wzrost cen jaj spożywczych – dane resortu rolnictwa

Aktualności

Duży wzrost cen jaj spożywczych – dane resortu rolnictwa

W tygodniu zakończonym 30 marca br. średnie ceny sprzedaży jaj spożywczych klasy A pochodzących z chowu klatkowego były wyższe niż rok wcześniej – w przypadku jaj kategorii L odnotowano wzrost o 22,2 %, a w kategorii M ceny poszły w górę o 41,7 % – wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa.

Jaja z chowu klatkowego stanowiły największą część sprzedaży ogółem – w 2024 roku ich udział wyniósł 42 %. Jaja pochodzące z chowu ściółkowego odpowiadały za 37 % rynku, z wolnego wybiegu za 18 %, natomiast jaja ekologiczne miały 3-procentowy udział.

Jeśli chodzi o podział według kategorii wagowych, jaja klasy M dominowały we wszystkich systemach chowu – ich udział w sprzedaży w systemach klatkowym, ściółkowym i z wolnego wybiegu wynosił od 64 do 66 %. Z kolei jaja klasy L odpowiadały za 28–36 % sprzedaży w zależności od rodzaju chowu.

źródło: PAP
oprac.: K. Walkowiak