Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego, wzrosły w listopadzie 2019 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 0,9%), jak i w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego (o 5%) – podaje Główny Urząd Statystyczny.
W listopadzie 2019 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły ceny skupu większości produktów rolnych, z wyjątkiem cen żyta, pszenżyta, owsa, żywca wieprzowego i drobiu. W skali roku ceny skupu większości produktów rolnych były niższe. Wzrosły natomiast ceny ziemniaków, żywca wieprzowego i drobiu.
W listopadzie 2019 r. średnio za pszenicę płacono w skupie 68,29 zł/dt, tj. o 2,8% więcej niż przed miesiącem, natomiast o 17% mniej niż przed rokiem. Ceny żyta w skupie wyniosły 54,32 zł/dt i były niższe zarówno w skali miesiąca (o 0,3%), jak i w stosunku do roku poprzedniego (o 23,4%).W skupie za ziemniaki płacono średnio 39,75 zł/dt, tj. więcej o 7,3% niż przed miesiącem i o 10,6% niż przed rokiem.
Ceny skupu żywca wołowego (6,34 zł/kg) wzrosły o 4,7% w skali miesiąca, natomiast spadły o 2,6% w skali roku. Ceny żywca wieprzowego w skupie kształtowały się na poziomie 5,88 zł/kg i były niższe o 0,2% niż przed miesiącem, natomiast o 39,3% wyższe niż przed rokiem. Ceny skupu drobiu rzeźnego kształtowały się na poziomie 3,79 zł/kg i były niższe w stosunku do października br. (o 2,9%), ale w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego nieznacznie wzrosły (o 0,3%).
Za 1 hl mleka płacono w skupie 138,22 zł. Cena mleka w stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosła o 4,0%, natomiast w odniesieniu do listopada 2018 r. spadła o 1,4%.
Foto: iStock.com