Apel organizacji przetwórczych do Premiera

Aktualności

Apel organizacji przetwórczych do Premiera

25 października 2022

21 października br. organizacje producentów i przetwórców żywności wystosowały apel do Premiera Mateusza Morawieckiego, w którym wnoszą o natychmiastowe uwzględnienie dużych zakładów i spółdzielni przetwórczych oraz wielkopowierzchniowych mroźni w uchwalanych zmianach i włączenie dużych przedsiębiorstw do mechanizmów pomocowych. Pod apelem podpisali się m.in. Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka oraz Andrzej Gartner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

„Już teraz słyszymy od firm zrzeszonych w naszych organizacjach, że gigantyczne koszty produkcji stawiają pod znakiem zapytania dalsze funkcjonowanie wielu zakładów, które dotychczas radziły sobie z i tak wysokimi kosztami działalności. Jednak tak ogromne ceny energii i gazu spowodować mogą ich zamknięcie i zaprzestanie produkcji oraz odbioru surowca od rolnika”. – napisano w liście.

Autorzy apelu proszą o dopisanie do listy beneficjentów mechanizmu wsparcia podmioty przetwarzające i przechowujące żywność zaliczane do kategorii dużych przedsiębiorstw, zatrudniających powyżej 250 pracowników.

„Działając w imieniu i na rzecz polskiego sektora producentów i przetwórców żywności jesteśmy głęboko zaniepokojeni przyszłością polskiego sektora przetwórstwa, mrożenia i przechowywania żywności. Prowadzone prace nad ustawą o środkach nadzwyczajnych mających na celu ograniczenie wysokości cen energii elektrycznej oraz wsparciu niektórych odbiorców w 2023 roku (druk nr 2697), z uwzględnieniem autopoprawki z dnia 18.10.2022 r. (druk nr 2697-A) nie uwzględniają wsparcia dla dużych przedsiębiorstw sektora rolno – spożywczego, w tym dużych spółdzielni rolniczych, których właścicielami są sami rolnicy. Zaproponowane zmiany nie gwarantują zastosowania mechanizmu ceny gwarantowanej dla dużych podmiotów, które są największymi producentami żywności, skupują i przetwarzają najwięcej żywności gwarantując konsumentom bezpieczeństwo dostaw żywności, a rolnikom gwarancję odbioru wyprodukowanych płodów rolnych. Musimy wyraźnie zaznaczyć, że brak takiego rozwiązania ograniczy skuteczność całego mechanizmu osłonowego. Spowoduje to, że dla ogromnej grupy podmiotów, ceny energii będą znacząco wyższe co przełoży się na ceny żywności. W dalszej konsekwencji spowoduje wygaszanie produkcji, na skutek zbyt wysokich kosztów produkcji, utratę rynków eksportowych, spowodowaną brakiem konkurencyjności polskich produktów na rynkach zewnętrznych. W kolejnych krokach oznaczać to będzie, że przetwórcy nie będą w stanie zagwarantować ciągłości odbiorów płodów rolnych od rolników”. – napisano w liście.  

Organizacje zaznaczają, że duże przedsiębiorstwa stanowią ponad 60% wartości produkcji oraz ponad 70% wartości polskiego eksportu, dlatego jakiekolwiek zawirowania w ciągłości produkcji skutkować będą ogromnymi stratami zarówno dla sektora rolno – spożywczego jak i dla samych rolników.

Pod apelem podpisali się przedstawiciele Polskiej Izby Mleka, Polskiej Federacji Producentów Żywności, Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Związku Polskie Mięso, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, NSZZ „Solidarności” Przemysłu Spożywczego oraz Związku Polskich Przetwórców Mleka.

źródło: izbamleka.pl