GUS: Ceny produktów rolnych w kwietniu 2020 r.

Gospodarka

GUS: Ceny produktów rolnych w kwietniu 2020 r.

21 maja 2020

  • #artykuły rolno-spożywcze
  • #Gus

Ceny skupu podstawowych produktów rolnych  spadły w kwietniu 2020 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 4,1%), jak i w porównaniu z kwietniem 2019 r. (o 3,6%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

W kwietniu 2020 r. za pszenicę płacono 80,15 zł/dt, tj. więcej zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem, jak i z takim samym okresem roku poprzedniego odpowiednio: o 7,9% i o 0,2%.

Ceny żyta wyniosły 59,24 zł/dt i były wyższe o 5,2% niż w marcu br., natomiast w stosunku do kwietnia 2019 r. niższe o 18,7%.

Za ziemniaki płacono średnio 85,44 zł/dt, tj. mniej zarówno w stosunku do poprzedniego miesiąca, jak i do analogicznego miesiąca roku ubiegłego odpowiednio: o 6,1% i o 10,4%.

W kwietniu 2020 r. ceny żywca wołowego (6,12 zł/kg) spadły zarówno w skali miesiąca (o 2,1%), jak i w skali roku (o 5,6%).

Ceny żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 6,08 zł/kg i były o 3,2% niższe niż w marcu 2020 r., natomiast w porównaniu z kwietniem 2019 r. wzrosły o 6,4%.

Ceny drobiu rzeźnego (3,34 zł/kg) w skali miesiąca spadły o 12%, a w skali roku – o 13,9%.

W kwietniu br. za 1 hl mleka płacono 132,89 zł, tj. mniej zarówno do poprzedniego miesiąca, jak również w porównaniu z kwietniem 2019 r. odpowiednio: o 2,9% i o 2,2%.

Foto: Pixabay