Jesteś tutaj

Pszczoły na dachu wedlowskiej fabryki

Alarmująco niska populacja pszczołowatych sprawia, że na dachach kamienic i biurowców w całej Polsce powstaje coraz więcej uli. Wedel i Stowarzyszenie Serduszko dla Dzieci idą o krok dalej, w ramach prowadzenia pasieki zlokalizowanej na dachu wedlowskiej fabryki, uczą młodych ludzi podstaw przedsiębiorczości, uwrażliwiając ich jednocześnie na kwestie środowiskowe.

Fabryka Wedla mieści się przy ul. Zamoyskiego na warszawskiej Pradze Południe od lat 30. XX wieku. Wytwarzane są tu czekoladowe tabliczki, kultowe pianki Ptasie Mleczko® czy ręcznie dekorowane Torciki Wedlowskie. To jednak nie wszystko, w tym budynku, a dokładnie na jego dachu, powstaje jeszcze inny rodzaj słodkości – miód. Założoną dwa lata temu pasieką, opiekują się podopieczni Stowarzyszenia Serduszko – młodzi ludzie w wieku 15-26 lat, którzy uczą się w ten sposób troski o środowisko oraz podstaw przedsiębiorczości.

Dziesięcioma ulami na dachu wedlowskiej fabryki zajmuje się 12 podopiecznych Stowarzyszenia. Są odpowiedzialni za kompleksową opiekę nad pasieką – od składania ramek stanowiących konstrukcję uli, po wirowanie i pozyskiwanie miodu. W każdym ulu mieszka obecnie ok. 40-60 tys. pszczół, lecz jeden jest wyjątkowy – stanowi dom dla ok. 90 tys. niezwykłych stworzeń. Z jednego ula uzyskuje się średnio 22 do 27 litrów miodu.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Odwiedzający Światową Wystawę EXPO 2015 w Mediolanie przez najbliższe trzy miesiące będą mieli okazję zobaczyć makietę czekoladowego miasta wykonaną przez Maetsro, Janusza Profusa oraz cukierników z Pracowni Rarytasów.

Już 26 listopada rusza 5. edycja projektu „W kuchni z E.Wedel”. W ten sposób marka zachęca Polaków do wspólnego gotowania w gronie najbliższych z wykorzystaniem wedlowskich produktów. Tajniki gotowania w programie zdradzą: Mistrzyni Czekolady E.Wedel – Joanna Profus oraz David Gaboriaud.

X