Jesteś tutaj

Włochy czwartym eksporterem żywności do Polski

Włochy coraz bardziej umacniają swoją pozycję w czołówce eksporterów żywności do Polski. W ubiegłym roku import z Włoch osiągnął wartość bliską 735 mln euro. W grupie produktów włoskich, które w największej ilości są eksportowane do Polski są wyroby mleczne, m.in. mozzarella, mascarpone, czy ricotta, pomidory pellati, winogrona i cytrusy oraz oliwa z oliwek, czerwona cebula. Coraz większym zainteresowaniem w Polsce cieszą się również produkty regionalne, w tym regionalne sery z unijnym certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia. „Import włoskiej żywności systematycznie rośnie. W ostatnich 5 latach jego wartość wzrosła aż o 31%. W ubiegłym roku wartość importu w 2016 r. 733,6 mln euro wzrosła o 6% w stosunku do roku 2015, kiedy import włoskich produktów do Polski osiągnął wartość 691,8 mln euro" – podał w komunikacie Antonino Mafodda, dyrektor ICE-Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcji Promocji Handlu Ambasady Włoskiej.

Źródło: PAP

Foto; pixabay.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2018 r. zwiększyła się do 29,3 mld EUR wobec 27,8 mld w analogicznym okresie 2017 r. (+5,3% rok do roku). Z kolei wartość importu wzrosła do 19,8 mld EUR wobec 19,3 mld (+2,7%).

W okresie styczeń – sierpień br. w obrotach towarowych wg nomenklatury Międzynarodowej Standardowej Klasyfikacja Handlu (SITC) w porównaniu z ośmioma miesiącami ub. r.  odnotowano wzrost w większości sekcji towarowych. W eksporcie największy wzrost dotyczył olei, tłuszczów, wosków, zwierzęcych i roślinnych (o 22,5%) oraz napojów i tytoniu (o 10,7%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

X