Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa jest czołową organizacją reprezentującą branżę winiarską w Polsce. Zrzesza wiodących producentów, importerów i dystrybutorów win, miodów pitnych oraz innych przedsiębiorców związanych z rynkiem wina w kraju. ZP PRW jest obecnie największą rodzimą instytucją, która prężnie reprezentuje branżę winiarską, teraz w siedzibie na warszawskim Powiślu. Jednocześnie działalność dotychczasowej organizacji Polska Rada Winiarstwa przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego została zawieszona.
Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa powstał dzięki zaangażowaniu większości dotychczasowych członków Polskiej Rady Winiarstwa. W skład ZP PRW wchodzi 10-ciu członków: AWE-BIS Sp. z o.o., BARTEX Bartol Sp. z o.o. Sp. K., Dom Wina Sp. z o.o., Henkell&Co VINPOL Polska Sp. z o.o., Jantoń S.A. Sp. K., „LeMag” Zdzisław L. Wojtkowski, MAZURSKIE MIODY Bogdan Piasecki, TiM S.A., Polska Dystrybucja Alkoholi Sp. z o.o., Warwin S.A.
Jego nowa siedziba znajduje się obecnie przy ul. Jaracza 10 lok. 5. w Warszawie. Zmiana biura to też jeden z elementów rozwoju organizacji, która w tym roku będzie jeszcze intensywniej pracować nad ambitnymi celami na rok 2016, które ogłosił Jerzy Kwaśniewski, Prezes Zarządu ZP PRW.
– Fundamentalnym i nadrzędnym celem naszej organizacji jest rozwój polskiej branży winiarstwa oraz naszej dotychczasowej działalności. W tym roku stoją przed nami cztery główne zadania, nad którymi będziemy intensywnie pracować – powiedział Jerzy Kwaśniewski, Prezes ZP PRW – Należą do nich: uporządkowanie kwestii klasyfikacji wyrobów winiarskich w Nomenklaturze Scalonej, stosowanej na potrzeby naliczania podatku akcyzowego, informowanie o szkodliwości akcyzowych koncepcji PARPA, sprzecznych z interesem branży winiarskiej oraz nieskutecznych z perspektywy przeciwdziałania problemom alkoholowym, wsparcie jak najszerszego kręgu producentów, dystrybutorów i importerów win i miodów pitnych w Polsce oraz prowadzenie szeroko zakrojonych działań na rzecz kontroli, ochrony i ciągłego wzrostu jakości wyrobów winiarskich.