ZPC Brześć inwestuje w nowe technologie i automatyzację produkcji

Aktualności

ZPC Brześć inwestuje w nowe technologie i automatyzację produkcji

31 lipca 2017

Producent słodyczy i przekąsek z Brześcia Kujawskiego zainwestował w nowoczesny system paletyzacji, automatyzując tym samym końcowe procesy produkcji w swoim zakładzie. Pozwoli to na zwiększenie wydajności, jakości oraz bezpieczeństwa wspomnianych procesów.

ZPC Brześć stawia w produkcji na połączenie nowoczesnych rozwiązań technologicznych z tradycyjnymi recepturami. Firma wprowadza regularnie w swoim zakładzie – uruchomionym w 2010 roku – kolejne usprawnienia technologiczne. Wdrożony system paletyzacji sprawił, że Brześć całkowicie zautomatyzował końcowe procesy produkcji swoich flagowych wyrobów z ciasta ptysiowego, czyli słomki oraz groszku ptysiowego.

– Sektor spożywczy od kilku lat podąża za trendem automatyzacji procesów pakowania, co jest zrozumiałe, biorąc pod uwagę rosnącą konkurencję, chęć ciągłego usprawniania i optymalizacji produkcji czy też wysokie wymagania BHP związane z produkcją żywności. W związku z tym, automatyzacja kolejnych obszarów produkcji słodyczy i przekąsek była dla nas od dłuższego czasu jednym z kluczowych celów, których osiągnięcie umożliwi nam dalszy rozwój oraz zwiększenie efektywności – mówi Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy w firmie Brześć.

Automatyzacja i optymalizacja procesu produkcji pozwoli firmie z Brześcia Kujawskiego na konsekwentną realizację strategii biznesowej, zakładającej dalszą intensyfikację współpracy z sieciami handlowymi w segmencie private labels oraz ekspansję zagraniczną. Produkty Brześcia są obecne w Biedronce, jak również pojawiają się w takich sieciach, jak: Dino, Tesco, Polomarket, Lewiatan czy Piotr i Paweł. Ponadto, firma eksportuje swoje wyroby na kilka kontynentów i trafia do konsumentów w: Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Pakistanie, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Rosji, Litwie, Łotwie czy Estonii. Brześć promuje też od kilku miesięcy swoją nową markę eksportową – Crispico.

Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć istnieje od 1984 roku. Rodzinna firma z Brześcia Kujawskiego specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach, wyrobach cukierniczych. Produkuje m.in. słomkę ptysiową z cukrem, z cynamonem i z nasionami, groszek ptysiowy, ciastka kruche, ciasto drożdżowe i makowce. Więcej informacji na temat Firmy można znaleźć na stronie www.brzesc.pl.