Zostań wolontariuszem Banków Żywności

Aktualności

Zostań wolontariuszem Banków Żywności

09 lutego 2016

Blisko połowa marnowanego jedzenia w Unii Europejskiej, czyli aż 42%, pochodzi z gospodarstw domowych alarmuje Komisja Europejska. W Polsce 60% badanych osób przyznaje się do wyrzucania żywności. Jednak jedynie, co szósty badany Polak przyznaje, że marnowanie jest istotnym problemem. Tymczasem w Polsce marnowane jest 9 mln ton jedzenia. Można to zmienić, angażując się w działalność Banków Żywności, jako wolontariusz.

Zjawisko marnowania żywności jest obecne we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Polska znajduje się na 5 miejscu wśród krajów o najwyższym poziomie strat. Dlatego Komisja Europejska wzywa kraje członkowskie do aktywnego podejmowania działań. Obywatele odgrywają kluczową rolę, gdyż mogą oni ograniczać ilość wyrzucanego jedzenia w swoich domach, ale również wspierać działalność organizacji charytatywnych zajmujących ograniczaniem marnowania żywności np. zostając wolontariuszami Banków Żywności. Federacja Polskich Banków Żywności uruchamia kampanię społeczną zachęcającą do wolontariatu w Bankach Żywności oraz organizacjach współpracujących z Bankami Żywności.

– Potrzebujemy wielu rąk do pracy. Chcemy przekonać do takiej formy pomocy głównie osoby w dojrzałym wieku, o nieco większej ilości wolnego czasu. Pomagać można w bardzo różny sposób – Bankach Żywności lub współpracować z organizacjami partnerskimi. Zależy nam, aby pokazać, że wolontariusze w realny sposób przyczyniają się do zmniejszenia ilości marnowanej żywności – mówi Marek Borowski, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Federacja Polskich Banków Żywności to 32 Banki Żywności działające na ternie całego kraju. W swojej codziennej pracy niosą pomoc najbardziej potrzebującym, dzięki współpracy z organizacjami partnerskimi (3000), które również nieustająco potrzebują wsparcia wolontariuszy. Każdego dnia do magazynów Banów Żywności dostarczana jest żywność pozyskiwana od producentów spożywczych, rolników, nadwyżki artykułów spożywczych od sieci handlowych oraz z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Dzięki temu rocznie ok. 140 tys. ton jedzenia trafia do 1,3 mln osób potrzebujących w Polsce. Tak szeroko rozbudowany system wsparcia potrzebuje dużego zaangażowania ze strony wolontariuszy, których niestety wciąż brakuje.

Warto jednak wiedzieć, że praca w Bankach Żywności realnie wpływa na poprawę jakości życia najuboższych. Liczy się dobre serce, zaangażowanie i chęć zmiany świata na lepsze. Wyspecjalizować się można w każdej dziedzinie funkcjonowania organizacji, od pomocy przy sortowaniu i rozładowywaniu żywności, po pracę biurową, techniczną czy logistyczną. Zaangażowanie się w działania Banków Żywności w całym kraju, to wartościowy sposób spędzania wolnego czasu, także dla emerytów i rencistów, którzy są obecnie najmniej liczną grupą wolontariuszy wspierających ideę i misję Federacji.