Zakończyły się IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Aktualności

Zakończyły się IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Czwartego dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięto konkurs na najlepsze produkty tegorocznej edycji. Ostatni dzień targów to tradycyjny Festiwal Oscypka.

Wśród 58 zgłoszonych produktów, laureatami zostali:

KATEGORIA I – Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory): I miejsce: Wiejska Chata – Polędwiczka wędzona; II miejsce: Pasieka Sobótka – Miód z miętą; III miejsce: Raglan – Miód Wierzbowy

KATEGORIA II – Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki): I miejsce: Sosta – olej z pestek dyni z czosnkiem; II miejsce: Eco Cafe Zieleń – Konfitura z Czarnej Porzeczki; III miejsce: Schronisko Smaków – Ogórki Kiszone

KATEGORIA III – Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe): I miejsce: IZI Michał Izydorczyk – Hyćka Nalewka z Kwiatów Czarnego Bzu; II miejsce: IZI Michał Izydorczyk – Hyćka Wódka  z Kwiatów Czarnego Bzu; III miejsce: IZI Michał Izydorczyk – Hyćki Syrop z Kwiatów Czarnego Bzu

KATEGORIA IV – Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne (np. ciasta, farsze): I miejsce: Sichlański Dworek – Sichlańskie Pierogi Jagnięce; II miejsce: Gospodarstwo Agroturystyczne u Błaszczyków – Chleb Domowy pszenno-razowy ze Smalcem Domowym; III miejsce: Eco Cafe Zieleń – Beza

Partnerem czwartego dnia w targowej wiosce był Powiat Jędrzejowski. W ramach tego dnia prezentowane były lokalne stowarzyszenia i artyści, koła gospodyń wiejskich propagujące regionalną kuchnię, a ze sceny rozbrzmiewały nuty jędrzejowskiego, świętokrzyskiego folkloru. W tym roku pyszne pierogi, placki, zupy, czy ciasta skosztować można było u pań z Kół Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Grudzyny.

Ostatni dzień targów to tradycyjny Festiwal Oscypka. Cały dzień poświęcony był temu najpopularniejszemu polskiemu serowi, który jest najbardziej znanym produktem regionalnym Podhala. Publiczność zgromadzona na Górnej Równi Krupowej miała okazję zobaczyć pokaz strzyżenia i dojenia owiec oraz wyrabiania oscypka. Wszystko to miało miejsce przed specjalnie wybudowaną bacówką.

Festiwal Oscypka rozpoczął się, podobnie jak w ubiegłych latach, od parady Bacowskiej – uroczystego pochodu ulicami Zakopanego. Wzięli w nim udział przedstawiciele władz powiatu tatrzańskiego oraz powiatów partnerskich, członkowie zespołów góralskich oraz bacowie.

Najważniejszym punktem dnia był konkurs na najlepszy oscypek. Najlepszy okazał się oscypek wyprodukowany przez Monikę Bryję. Drugie miejsce zajęli Stefan Janeczek oraz Jacek Wolski, natomiast na trzecim stopniu podium znalazł się Stanisław Barnaś.

W punkcie gastronomicznym swoje produkty promowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska i Kamesznicy. Spróbować można było m.in. „prażuchów” – potrawy regionalnej, wykonywanej z 3 rodzajów mąki: żytniej, razowej i pszennej. Wymieszane mąki poddajemy obróbce prażenia, (stąd nazwa prażuchy), po dokładnym długim uprażeniu zalewamy osoloną wrzącą wodą.