Sieć sklepów Żabka od lat stara się angażować w niesienie pomocy tym, którym potrzebne jest codzienne wsparcie. W 2018 r. przekazała Caritas ponad 180 ton żywności. To również ważne działanie społeczne, które odpowiada na problem marnowania żywności.
Produkty pierwszej potrzeby, w szczególności pieczywo i produkty chłodzone, głównie sery, wędliny, jogurty i dania gotowe, trafiają do podopiecznych lokalnych oddziałów Caritas w Poznaniu, Katowicach, Gdańsku i w Warszawie, w których to regionach Żabka posiada swoje Centra Logistyczne. Z magazynu zlokalizowanego w Plewiskach pod Poznaniem przedstawiciele Caritasu odbierają żywność każdego dnia, z pozostałych regionów raz w tygodniu. Łącznie w 2018 r. przekazanych zostało na rzecz placówek Caritas 183,5 ton żywności.
Z oddziałów Caritas żywność trafia z kolei do społeczności lokalnej poprzez różne placówki, w tym jadłodajnie, świetlice socjoterapeutyczne, schroniska dla bezdomnych. Produkty od Żabki wykorzystywane są zatem do przygotowania ciepłych posiłków dla osób starszych czy bezdomnych. Żywność przekazywana jest jednak również bezpośrednio osobom indywidualnym i rodzinom w formie paczek żywnościowych.
Działania Żabki to również odpowiedź na ważny ogólnoświatowy problem ekonomiczny, etyczny i środowiskowy, jakim jest marnowanie jedzenia. Wiąże się on ze stratami żywności, które wytwarzane są przez handel i produkcję, ale przede wszystkim gospodarstwa domowe.