XVIII Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa

Detal/Hurt

XVIII Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa

19 maja 2016 r. we wnętrzach restauracji Blow Up Hall 5050 w poznańskim Starym Browarze odbyło się XVIII Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa.

Statuetki Hermesa „Poradnika Handlowca”, na przestrzeni ostatnich 12 lat, przyznano już ponad 80 handlowcom zarówno z małych i średnich sklepów detalicznych jaki i wielkich międzynarodowych sieci, a także licznym osobowościom świata FMCG. Równolegle wyróżniano również artystów sztuki kulinarnej – Hermesy „Poradnika Restauratora” wręczono już niemal 50 osobowościom branży HoReCa.

W związku z tym, że za kilkanaście dni piłkarze ponownie wybiegną na sportowe areny, tym razem we Francji, gośćmi specjalnymi Gali byli – Sylvain Guiaugué, Pierwszy Radca Ambasady Francji w Polsce oraz Jean-Lous Buer, Pierwszy Radca ds. Rolnych Ambasady Francji w Polsce. Opowiadali o perspektywach współpracy polsko-francuskiej w środowiskach FMCG i HoReCa w roku EURO 2016.

Uczestnicy spotkania mogli także posłuchać Dariusza Szpakowskiego, legendarnego komentatora i dziennikarza sportowego, który opowiadał na temat „Reprezentacja Polski na EURO 2016 – do trzech razy sztuka!”.

Wśród uczestników naszego spotkania miała się znaleźć także zwyciężczyni tegorocznego Australian Open, związana rodzinnie z podpoznańskim Puszczykowem, Andżelika Kerber… ale wyjechała już do Francji, gdzie będzie walczyć o Wielkiego Szlema na kortach Roland Garrosa w Paryżu. W związku z tym odczytany został list jaki tenisistka wystosowała do uczestników spotkania.

Szanowni Państwo,

Jestem zaszczycona zaproszeniem na Waszą doroczną Galę. Niestety cykl turniejowy w zawodowym tenisie kobiet obliguje mnie do uczestnictwa w zaplanowanych wcześniej turniejach. W tym czasie będę uczestniczyć i walczyć o kolejny tytuł Wielkiego Szlema na kortach Roland Garrosa w Paryżu.

W związku z powyższym mój udział w państwa uroczystości w tym roku jest niemożliwy.

Czuję się niezwykle zaszczycona Państwa propozycją.

Chciałabym życzyć wszystkim uczestnikom tegorocznej Gali dobrej zabawy, a w życiu zawodowym samych sukcesów.

Z tenisowym pozdrowieniem

Andżelika Kerber

Momentem kulminacyjnym Gali było wręczenie prestiżowych statuetek Hermesów „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora” przyznawanych laureatom przez reprezentatywne kapituły. Najpierw wyróżnienia z rąk Prezesa Wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i Redaktora Naczelnego „Poradnika Handlowca”, Jacka Ratajczaka odebrali najlepsi handlowcy, a w dalszej kolejności uhonorowano przedstawicieli środowiska gastronomicznego.

W przypadku „Poradnika Handlowca” Hermesy przyznawane są od 2005 r. przedstawicielom różnych formatów handlu. Chociaż doceniamy ciężką pracę i walkę o udziały rynkowe producentów, jednak niezmiennie nagroda ta dedykowana jest handlowcom. Jako jedyne czasopismo handlowe (wśród wiodących tytułów branżowych) zgodnie z wcześniej ustalonymi zasadami wręczamy statuetki wyłącznie reprezentantom handlu FMCG.

Laureaci Hermesów „Poradnika Handlowca” 2016

1.        Nagroda Specjalna Platynowy Hermes dla Tadeusza Zagórskiego – Prezesa Naczelnej Rady Zrzeszenia Handlu i Usług.

2.        Kategoria – ZAGRANICZNA SIEĆ DETALICZNA – Kaufland Polska Markety.

3.        Kategoria – KRAJOWA SIEĆ DETALICZNA – Polska Grupa Supermarketów.

4.        Kategoria – DYSTRYBUTOR FMCG – Triada Augusto Pomorze D. i T. Aleksandrowicz sp.j.

Kategoria – HANDEL DETALICZNY Z TRADYCJAMI – kapituła przyznała 4 wyróżnienia:

5. Wiesław Michalak z Kiekrza

Właściciel placówki handlowej Lewiatan Kiekrz Market. Od najmłodszych lat związany z handlem. Jego ojciec zarządzał sklepem spożywczym PSS Społem, brat, Maciej był wieloletnim Prezesem Zarządu Lewiatan Wielkopolska. Sklep o powierzchni sprzedaży 605 m2 pan Wiesław prowadzi wspólnie z żoną Jolantą od ponad 30 lat. W pracy pomagają mu synowie – Adam i Tomasz. Do sieci Lewiatan przystąpił w 1994 r. w momencie jej powstania. w obronie polskiego handlu Wiesław Michalak zorganizował w Warszawie manifestację. 11 lutego pod Sejmem ok. 6 tys. handlowców domagało się zmian w projekcie ustawy dotyczącej podatku od sprzedaży detalicznej.

6. Tomasz Handzlik – sklepy Paulinka

2 maja 1983 r. w Kozach został otwarty bar kawowy Paulinka, który zajmował się produkcją cukierniczą. Na przełomie lat 80 i 90 firma zmieniła profil działalności na handel spożywczy. Kawiarnia została zamieniona na sklep z powierzchnią handlową 20 m2. Obecnie Paulinka to sieć 7 sklepów spożywczych oraz 4 supermarketów. Magnesem przyciągającym klientów do sklepów sieci Paulinka są miła i fachowa obsługa, ekspozycja towarów oraz program lojalnościowy dla klientów.

7. Wojciech Śliwa – Delikatesy Paleo

Polska Sieć Handlowa Paleo działa na terenie Małopolski i województwa świętokrzyskiego. W sumie posiada 8 sklepów delikatesowych, które wygenerowały w ubiegłym roku ponad 100 mln zł obrotu i zatrudniają ponad 230 pracowników. Firma została wyróżniona tytułami „Solidna Firma”, „Orły Przedsiębiorczości”, oraz Godłem Promocyjnym „Teraz Polska”. Firma rodzinna działa od 33 lat, należy do nestora rodu Wojciecha, jego żony Urszuli i dwóch córek.

8. Edward Dudek z Jelcza-Laskowice

Edward Dudek jest przedsiębiorcą od 1974 r., zaczął od firmy budowlanej, w szczytowym okresie zatrudniając ok. 500 osób. Po ciężkiej chorobie, zmienił branżę na handel. Pierwszy sklep otworzył w 99 r. Obecnie w ramach firmy EB Dudek prowadzi 4 sklepy spożywcze w Jelczu-Laskowicach, a od lutego także nowy pawilon handlowy o powierzchni 230 m2 w Miłoszycach. Sklepy pana Edwarda, zatrudniające w sumie 26 osób, należą do sieci Sklep Polski. Klienci cenią je za pełną gamę asortymentu, dogodne godziny funkcjonowania i sympatyczną obsługę. Pan Edward w najbliższych planach ma otwarcie jeszcze jednego pawilonu handlowego.

9. Kategoria – OSOBOWOŚĆ HANDLU – Wojciech Kruszewski, Prezes Zarządu Polskiej Sieci Handlowej Lewiatan.

10. Kategoria – OSOBOWOŚĆ HANDLU – Robert Noceń, Sekretarz Generalny Carrefour Polska.

11. Kategoria – OSOBOWOŚĆ HANDLU – Daniel PrałatDyrektor Generalny Intermarche Polska.

Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w Słodowni+2 w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości. Specjalne menu przygotował zwycięzca Top Chef 2015 i laureat Hermesa 2015 – szef kuchni Blow Up Hall – Tomasz Purol.

Frekwencja na tegorocznej Gali była rekordowa. Swą obecnością zaszczyciło nas ponad 260 osób. Zapraszamy ponownie za rok!

 

Fotografie: Magdalena Mirowska, Patryk Trzcieliński, Zbyszko Zalewski, Antoni Ropelewski