Wzrost eksportu serów z Unii Europejskiej

Aktualności

Wzrost eksportu serów z Unii Europejskiej

06 lutego 2019

  • #eksport żywności
  • #ser

Popyt eksportowy na unijne sery wzrasta, głównie dotyczy to jednak Japonii. Zgodnie z danymi Eurostatu od stycznia do listopada 2018 r. wyeksportowano z Unii Europejskiej 769 tys. t serów, co stanowiło rekordowy wolumen +1% rok do roku.

Eksport do USA wciąż stanowi największy udział w wolumenie sprzedaży zagranicznej (16%), jednak od dwóch lat wykazuje tendencje do spadków. W 2018 (11 miesięcy) zmniejszył się o 5,3% rok do roku, do 124 tys. t. Umowa handlowa z Japonią, która zwiększa bezcłowy kontyngent eksportu tych produktów, przyczyni się prawdopodobnie do dalszych wzrostów sprzedaży w 2019 r.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay