Wika Jaroma, Dawtona dla “PH”: Ważne są działania in-store i odpowiednio zbudowana półka

Wywiady

Wika Jaroma, Dawtona dla “PH”: Ważne są działania in-store i odpowiednio zbudowana półka

12 listopada 2024

Rozmowa z Wiką Jaromą, Marketing Manager, Dawtona.

Klaudia Walkowiak: Dawtona to polska, rodzinna firma o ponad 30-letniej tradycji. Jakie były kluczowe momenty w rozwoju firmy przez te lata?

Wika Jaroma: Kluczowe momenty dla marki to przede wszystkim decyzja o stworzeniu marki parasolowej, co zaowocowało stworzeniem szerokiego portfolio produktów – obecnie to 77 SKUsów w 11 kategoriach. Drugi kluczowy moment to decyzja o pozycjonowaniu marki – brand ma oferować produkty najwyższej jakości. W konsekwencji 7 lat temu nastąpiło odświeżenie wszystkich dostępnych receptur. Obecnie marka Dawtona to w 95 % produkty o czystym składzie, z lokalnych warzyw, bez dodatku konserwantów i zbędnych ulepszaczy.

W ostatnim czasie zmienili Państwo swoje logo. Jakie są główne przesłania, które ma ono komunikować?

Dawtona to ugruntowana na rynku polska marka z długoletnią historią, dostępna w aż 8 kategoriach nr 1 i nr 2 w polskim domu. To, co chcieliśmy osiągnąć zmianą logotypu i całej komunikacji, to podkreślenie unikalnych atrybutów marki.

Nowy znak obejmuje głównie nazwę, która jest wszystkim znana. W celu podkreślenia lokalności i tradycji marki nazwa Dawtona została obudowana komunikatami – firma rodzinna oraz datą powstania firmy – 1991 rok. Poza tym, by wybić unikalny na rynku model biznesowy – od ziarenka, po puszkę (warzywa zbierane z naszych, polskich pól), znak zawiera również hasło marki – Prosto z naszego pola.

Czy są planowane zmiany w portfolio produktów, np. wprowadzenie nowych kategorii lub wycofanie niektórych pozycji? W jakiej grupie asortymentowej możemy spodziewać się największych innowacji?

Dawtona aktywnie śledzi trendy i analizuje rynek, by zawsze wyjść z najatrakcyjniejszą ofertą do konsumenta. Przykładem może być wprowadzona we wrześniu do sprzedaży linia Passat Intenso, która z jednej strony jest odpowiedzią na dynamicznie rosnący segment passat – volumenowo to przyrosty skali 30 % rok do roku.

Natomiast z drugiej strony produkt jest sprzedawany w opakowaniu typu single-use, czyli funkcjonuje jako porcja na raz, co idealnie pozycjonuje produkt do nowej, bardzo dużej grupy SINKsów i DINKSów czyli gospodarstw jedno- i dwuosobowych. Zadbaliśmy o to, by nowy produkt nie kanibalizował passaty Dawtona Rustica (nr 1 na rynku exc. Discounters), dlatego wsad passaty Intenso jest unikalny i bardzo intensywny – w smaku za sprawą dodanych ziół suszonych i mrożonych oraz gęstości – Passata Intenso to blisko dwa razy więcej pomidorów na kilogram ws. do standardowej passaty. Dodatkowo range Intenso to nowy, unikalny smak na rynku – zioła Polskie, idealna passata na klasyczną pomidorową czy do klopsików.

W tym duchu planujemy wprowadzać kolejne nowości, głównie z kategorii pomidorowe, ale myślę, że przy kolejnej rozmowie będę mogła opowiedzieć więcej o nowościach w 2025 roku.

Jakie wsparcie merytoryczne dotyczące ekspozycji Państwa produktów na półkach przygotowali Państwo dla sklepów małoformatowych?

Wiemy, jak ważne są działania in-store i odpowiednio zbudowana półka. To kluczowy element dla placówki, bo decyduje o obrocie i dla nas – jesteśmy zależni od rotacji. Nowa szata graficzna produktów Dawtona już jest elementem CATMANa – w prosty sposób nawiguje shoppera po smakach i ułatwia wybór dla większej satysfakcji konsumenta, przedstawia wyróżniki i zalety produkty np. pochodzenie produktu i czas zbioru. W celu dalszego wzmocnienia komunikacji na sklepie zostały przyszykowane POS dla tzw. formatu tradycyjnego łącznie z ekspozytorami dla małych powierzchni, a przedstawiciele handlowi służą pomocą przy budowaniu półki i ekspozycji.